drzewo lisciaste

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Sanshiro_Sugata

drzewo lisciaste

Post autor: Sanshiro_Sugata »

Witam wszystkich!

Ostatnio robiac porzadki znalazlem bardzo stara ksiazke o sztuce bonsai. Przeczytalem kilka pierwszych stron i postanowilem zglebic ja cala. Jak narazie moja wiedza jest bardzo znikoma, ale mimo to postanowilem wychodowac wlasne miniaturowe drzewo (tym bardziej ze od dawna fascynuje sie kultura archipelagu japonskiego).
Z tad tez moje pytanie... jakie jest najlepsze drzewo lisciaste nadajace sie na bonsai? Licze na konkretna odpowiedz :)

Pozdrawiam!
JOEMCDONALD

Post autor: JOEMCDONALD »

a co znaczy najlepsze w tym przypadku?
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
18

Post autor: PiotrMochocki »

Cześć.

To zależy jakie dokładnie chcesz drzewko <font color="#FF0000">chodować //ort</font>,czy w domu czy na zwenątrz.Do domu najlepszym dla początkujacego bedzie jakas odmiana fikusa benjamina lub retusa.Jesli drzewko na balkon lub do ogrodu,to ja jendka poradzil bym jakiegos iglaka np.jałowca.Opisz jakie masz warunki w domu
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Andrzey

Post autor: Andrzey »

Jak sam widzisz.
Właściwą odpowiedz dostaniesz jak zaczniesz zadawać właściwe pytania.
Więc więcej czytaj. I naucz się najpierw podstaw.
Pozdrawiam.
Sanshiro_Sugata

Macie racje ze nie sprecyzowalem czy w domu czy na dworze... chodzi mi o dzrzewko (lisciaste) ktore najlepiej chowa sie w domu, a to gdzie ma stac w jakich warunkach to pozniej :)
Awatar użytkownika
Tomek
19
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Radze dokładnie przeczytać ten dział viewforum.php?f=24 i wybrać takie drzewko którego spełnisz wymogi. Oczywiście chodzi mi o drzewka wewnętrzne (indoor)
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Sanshiro_Sugata

dzieki ale juz to przegladalem :) odsylacie mnie caly czas do podstaw do teori, a ja chce poznac wasze propozycje wziete nie z ksiazek czy czasopism tylko z waszego doswiadczenia...
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

To tak jak pisałem wyzej do domu lisciak,to cos z fikusów,szczerze to retusa,moze tez byc carmona,wiaz drobnolistny,lub serissa,ale serisse polecilbym jakos drzewko któres z kolei.

Pozdrawiaam
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
RAFAŁ

Post autor: RAFAŁ »

Tak kolega pisał na początek retusa. Zniesie wiele :-P
Sanshiro_Sugata

dzieki :P tak myslalem wlasnie nad fikusem...
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
19
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Po tym jaki nick urzywasz myslalem ze bedziesz madrzejszy ale widac nie masz Sugaty za wzorzec.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Sanshiro_Sugata

przepraszam jesli sprawilem ci klopot... nauczysz mnie jak sie osadza ludzi przez internet?
ODPOWIEDZ