Fikus Retusa 3
Fikus Retusa 3
Trzecia już z kolei Retusa z mojej kolekcji parapetowej. Drzewko to posiadam od jakichś czterech miesięcy. Fikus został przesadzony do czystej akadamy. Zamieszczam zdjęcia z przed formowania i po formowaniu (czas formowania 2 godziny). Wysokość drzewka od podstawy 35 cm, grubośćpnia przy podstawie 14 cm.
Ktoś wie jaka doniczka pasowała by najlepiej do niego?? Niestety narazie siedzi w zwykłej marketowej.
Co o nim sądzicie??
Ktoś wie jaka doniczka pasowała by najlepiej do niego?? Niestety narazie siedzi w zwykłej marketowej.
Co o nim sądzicie??
- Załączniki
-
- Front przed formowaniem
- 1.jpg (61.04 KiB) Przejrzano 9826 razy
-
- Lewa strona przed formowaniem
- 2.jpg (62.21 KiB) Przejrzano 9827 razy
-
- TyÂł przed formowaniem
- 3.jpg (62.41 KiB) Przejrzano 9827 razy
-
- Prawa przed formowaniem
- 4.jpg (63.02 KiB) Przejrzano 9827 razy
-
- Front po formowaniu
- 5.jpg (57.36 KiB) Przejrzano 9828 razy
-
- TyÂł po formowaniu
- 6.jpg (54.05 KiB) Przejrzano 9829 razy
-
- GĂłra po formowaniu i to muszĂŞ poprawiĂŚ bo jest trochĂŞ nieforemne
- 7.jpg (64.07 KiB) Przejrzano 9828 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
-
- 19
Adam: Właśnie chcem to zrobić co przedstawiłeś na vircie. Ale to pewnie dopiero wtedy jak zdejmę te druty
Patryk: Wydaje mi się że to co ty zaproponowałeś nie będzie ciekawe. Ta gałąĽ nadaje drzewku równowagi. Gałęzie w górnej części są tak usytułowane że jak przechyle drzewko to zieleń będzie mocno przeważała wtedy lewą strone
Romek: Powiem Ci szczerze że też o tym myślałem ale wtedy drzewko będzie się odchylało od widza

Patryk: Wydaje mi się że to co ty zaproponowałeś nie będzie ciekawe. Ta gałąĽ nadaje drzewku równowagi. Gałęzie w górnej części są tak usytułowane że jak przechyle drzewko to zieleń będzie mocno przeważała wtedy lewą strone

Romek: Powiem Ci szczerze że też o tym myślałem ale wtedy drzewko będzie się odchylało od widza

Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
- wwoadas
- 19
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
- Województwo: mazowieckie
A co za problem przy nastapnym przesadzeniu, posadzic drzewko tak, aby tyl (ktory proponujecie tutaj jako fornt) pochylal sie do ogladajacego to drzewo? Ja nie widze w tym najmniejszego problemu...tedunio pisze: Romek: Powiem Ci szczerze że też o tym myślałem ale wtedy drzewko będzie się odchylało od widza
to ficus do zabawy- podobne przecinam i formuje...http://minidrzewo.blog.onet.pl/2,ID119277448,index.html
za pare lat cos z nich bedzie....
za pare lat cos z nich bedzie....
sorry ale dla mnie to totalny badziwe. marketowy kicz...
wez sobie kup zwykłego fikusa w kwiaciarni i sam zacznij formowac. po pierwsze zaoszczedzisz troche kasy a po drugie i najwazniejsze bedziesz miał satysfakcje i pełnie szczesci jak zobaczysz w swoich oczach wymazoną forme a nie nadana przez zasraną masową holenderska produkcje..
bez obrazy.. moim zdaniem badziewie..
wez sobie kup zwykłego fikusa w kwiaciarni i sam zacznij formowac. po pierwsze zaoszczedzisz troche kasy a po drugie i najwazniejsze bedziesz miał satysfakcje i pełnie szczesci jak zobaczysz w swoich oczach wymazoną forme a nie nadana przez zasraną masową holenderska produkcje..
bez obrazy.. moim zdaniem badziewie..
- shishiodoshiMeth.
- 20
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
Moim zdaniem można z "marketowca" zrobić bonsai potrzeba na to jednak sporo czasu (pod warunkiem że linia pnia jest ok -co u takich roślin żadko się zdarza) ,ale pierwsze od czego bym zaczynał to cięcia zdecydowane niekiedy drastyczne i odbudowanie wielu gałęzi od nowa . Jeśli od razu zabieramy się za wykańczanie formy czy raczej pseudoformy to możemy pewne błędy kamuflowac a nie naprawiać . Mozna się za to przy takich roślinach wiele nauczyc -przde wszystkim prawidłowego przycinania ,obserwujemy reakcje rośliny itd.