Jak zaczÄ…ć

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
milena8014

Jak zaczÄ…ć

Post autor: milena8014 »

Ok więc troche czytałam i stwierdzam że drzewko bonsai to jest to.Chciałabym zacząć ale nie wiem jak.Słyszałam że można np zasadzić gałązkę klona i że z tego też może być całkiem ładne drzewko.Ok ale co z tym dalej robić?? jaka ziemia? i ogólnie ile poczekać żeby móc je przycinać itp.Proszę o . i nie krytykujcie mnie odrazu bo w końcu wy też kiedyś zaczynaliście... za odpowiedzi z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Witam,
Z tą gałązką klona nie będzie tak łatwo jak Ci się wydaje :wink: Na początek radzę dobrze poczytać forum. Szybko zmienisz zdanie i będziesz wolała kupić sobie drzewko w szkółce lub sklepie ogrodniczym. Szybciej z niego coś uzyskasz.
Bonsai jest sztuką dla wytrwałych także życze powodzenia :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
milena8014

Post autor: milena8014 »

ok więc ile może mniej więcej kosztować takie drzewko i gdzie je kupować?Bo w pierwszej lepszej kwiaciarni nie ma...
Awatar użytkownika
Tomek
19
Kontakt:

Wszystko zależy od tego gdzie chcesz hodować to drzewko. Czy ma być to roślina rosnąca w domu tzw. indoor czy roślina rosnąca na dworze tzw. outdoor. Indoor najłatwiejsze dla osoby, która zaczyna będzie któraś z odmian fikusa (beniamina, natasha, retusa). Na outdoor'y przyjdzie pora, bo u nich dochodzi trochę więcej opieki miedzy innymi zimowanie. Dużo osób, które z tym zaczynają (też tak kiedyś miałem) ma właśnie z zimowaniem najwięcej problemów.
Cena fikusów waha się od 15 do nawet kilku lub kilkunastu setek PLN. Na początek można je kupić w jakimś dużym markecie. Tylko pamiętaj o jednym żeby drzewko dobrze obejżeć przed zakupem. Trzeba poprostu sprawdzić jego kondycję (stan ulistnienia, czy nie widać na nim ewentualnych chorób, jak da radę wyciągnąć lekko drzewko z doniczki i sprawdzić korzenie).
Wiadome jest im ładniejsze drzewko tym cena będzie wyższa. W końcu ktoś wcześniej musiał się napracować nad tym drzewkiem :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
postman

Post autor: postman »

tedunio pisze:Witam,
Z tą gałązką klona nie będzie tak łatwo jak Ci się wydaje :wink: Na początek radzę dobrze poczytać forum. Szybko zmienisz zdanie i będziesz wolała kupić sobie drzewko w szkółce lub sklepie ogrodniczym. Szybciej z niego coś uzyskasz.
Bonsai jest sztuką dla wytrwałych także życze powodzenia :wink:
A ja mam takie pytanko odnosnie klona z gałązki. Zasadziłem kawałek gałążki jest to roslinka z takimi grubymi liściami i sie przyjeła. Podobno przy odpowiednim przycinaniu da sie z tej rosliny zrobic takie dzewko bonsai. Tak naprawde to sie tym nie interesuje ale moja starsza mi to powiedziała i chciała go własnie zacząc przycinac tylko nie wie jak sie za to wziąść. I tu moje pytanie jak by mi ktos wyjaśnił ale jak chłop chłopowi jak ja zacząc przycinac w którym miejscu czym ewentualnie zeby wyszło takie własnie dzewko czy juz mozna czy jeszcze nie bo nie mam o tym zielonego pojecia. Ewentualnie jakies linki ze zdjęciami był bym bardzo wdzięczny.

PS. roslinka ma ok. 20-25 cm. i ok. 4 miesięcy. :shock: sory jesli w złym dziale napisalem

pozdro, dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :roll:
Awatar użytkownika
Tomek
19
Kontakt:

Witam,
Postman najlepiej by było jak byś zamieścił na forum zdjęcie wtedy możemy Tobie więcej pomóc. Bonsai możemy zrobić z każdego drzewka, któremu drewnieje pień także i Twoje kiedyś się będzie nadawało. Napisałem "kiedyś" bo na to trzeba czasu no i umiejętności, ale one przychodzą z czasem :wink:
Z przycinaniem twojej sadzonki ( bo tak można nazwać ukorzenioną gałązkę ) dałbym sobie na razie spokój bynajmniej na ten sezon. Rozwój sadzonki będzie również zależał od miejsca w którym ona rośnie ( chodzi o to czy jest to doniczka czy rośnie w gruncie).
Jedno jest pewne, jeżeli jest to któraś z odmian klona to na pewno musi rosnąć na dworze :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
motoblond
18

Post autor: motoblond »

Witam
Zawsze marzył mi się "mały iglaczek". Podobno bardzo łatwo uformować jałowca. Co możecie mi polecić na początek ??
Do tej pory kupowałam gotowe drzewka ale efekty mam marne.
Raz kupiłam jakieś małe świąteczne drzewko w markecie i przyciełam mu gałązki ale zaraz po tym uschło.
Czy przycięte gałązki trzeba czymś smarować ??

Czekam na wskazówki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Miejsce,w którym jest rana zabezpieczami maścia ogrodniczą,w celu szybszego zabliĽniania sie rany i ochrona przedróznymi drbnoustrojami
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
motoblond
18

Post autor: motoblond »

A w jaki sposób przycigałązki. Kienyś czytałam że przycina się młode pędy. Jak wyrośnie 6 listków to obciąć 3. Czy ta metoda jest dobra? jak obcinać starsze, zgrubiałe gałązki??
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Tzn przyjęte jest że zostawia sie do 2 par liści,4 liście na gałązce zostawiasz,lecz nie sugeruj sie tym tak dokońca masz mame to zostawiasz np.1 pare,masz cos wiekszego zostawiasz 4 pary,obicnaj tak by zachowac pożadany kształt

Pozdrawiam
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
ODPOWIEDZ