po presadzeniu oklapł

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
karid

po presadzeniu oklapł

Post autor: karid »

Witam,
przesadziałam dzrezwko dwa dni temy, podlalam, a trzeciego dnia po przesadzeniu drzewko jakby oklapło, listki skierowane są do podłoża, kupiłam ziemię AKADAMA, moje drzewko to wiąż drobnolistny czy ktoś wie czym może to być spowodowane, czy drzewko przechodzi po prostu aklimatyzacje i potrzebuje więcej czasu. Proszę o .
Faith

Post autor: Faith »

nie bardzo sie w tym orietuje ale moze podczas przesadzania uszkodziłes korzenie?? nie wiem ale chetnie pozledze ten temat bo tez mam Wiąz
karid

korzenie starannie wyczesałam, uważajać aby ich nie uszkodzić, może Akademę powinnam zmieszać z jakąś inną ziemią??
vofkoo

Post autor: vofkoo »

najlepiej jakby byla zmieszana z ziemia torfowa i piaskiem 2:2:1.
Nelchael

Post autor: Nelchael »

Normalne, teraz potrzenuje spokoju dla regeneracji korzeni. Roślina zawsze najpierw inwestuje w korzenie, kosztem liści.
Cangi
Answers: 0
19

Post autor: Cangi »

Karid!
Popełniłaś kardynalny błąd ingerując tak silnie w system korzeniowy teraz, kiedydrzewko jes w pełni wegetacji. Nawet sobie nie zdajesz sprawy ile tym czesaniem uszkodziłaś korzonków tych najmniejszych których prawie nie widać, a którymi drzewko pobiera wodę.
Można przesadzać rośliny w pełnej wegetacji, ale tylko w ten sposób,że wyciągasz ją z doniczki z całą bryłą korzeniową uważając, by jej nie uszkodzić i wkładasz do większej doniczki uzupełniając brakujące podłoże.
To co Ty zrobiłaś ze swoim drzewkiem można robić tylko wtedy kiedy jest ono w stanie spoczynku czyli w stanie bezlistnym. Ale nie martw się. Twój wiąz wróci do życia po kilku dniach. żraszaj tylko listki dopóki są oklapnięte
Powodzenia.
karid

Dziękuję za pmoc, wymieszałam zienię i przesadziłam jeszcze raz bez naruszenia korzeni, zobaczymy ale chyba jest na dobrej drodze ;) a ja jestem dobrej myśli, pozdrawiam
ODPOWIEDZ