witam :)) Pytanka Brzoza i Dab

Gdy zaczynasz przygodę z bonsai i chciałbyś omówić swoje drzewko, które hoduje się na zewnątrz.
kliksiu
Answers: 0
19

witam :)) Pytanka Brzoza i Dab

Post autor: kliksiu »

Hejak jestem nowy na tym forum :)) Ale juz od ponad roku udzielam się nainnym forum (chemicznym) i wiem że pewnie zjedziecie mnie troche za ten temat ale wiem również że znajdą się pewnie chętni ludzie abvy mi . :))

A wiec tak, jako iż niezauważyłem u was komnaty w której mozna się przywitać to robie to tu :)) witka :)

Od niedawna interesujem nie bonsai, wczoraj zdobyłem male sadzonki brzozy i dębu :))

oto ich zdjęcia:

Obrazek
.
Obrazek

i tu sie pojawia moje pytanie co o tym sadzicie, jak szacujecie ile czasu mieni zanim bede mogł zacząć wykonywać jakieś zabiegi na tych drzewkach :) ? i jakie to bedą zabiegi :) ?

a moje drógie i zasadnicze pytanie polega na tym czy zdrewniałą gałązkę można ukorzenić ?? tzn no może nie już rak mocno zdrewniałą ale powiedzmy. ale taka gałązka ma już bardziej dojżałą formę ... i co pmożecie ??

(czytałem już trochę publikacji o bnosai) ale nadal mam wiele pytań i zamierzam czytac wasze forum prosze nieodsyłajcie mnie do lektury :)) poprostu te pytania spac mi niedaja a wiem ze jeszcze iwele nauki przedemna :))[/img]
witam wszystkich jestem nowy :))
Ronin

Post autor: Ronin »

a ja mam pytanie: czy na tym forum chemicznym była opcja :szukaj: ?? ?? ?? , bo na tym forum jest i musze Ci się przyznać, że to dzięki niej nie zadaje takich pytań jak Twoje...
kliksiu pisze: (...)ile czasu mieni zanim bede mogł zacząć wykonywać jakieś zabiegi na tych drzewkach? i jakie to bedą zabiegi ?(...)
jeśli masz na myśli drutowanie, czy przycinanie, to lepiej poczekać, aż te Twoje drobne, małe, wiotkie ... itd. roślinki podrosną (tak ze 4-5 lat), a narazie możesz stosować następujące zabiegi:
:arrow: podlewanie,
:arrow: nawożenie (nie teraz, poczekaj aż się zaaklimatyzują 3-4 tyg.),
:arrow: przesadzanie do większego pojemnika (na wiosne),
:arrow: przezimowanie rośliny (podciągne to pod zabiegi, byś się nie martwił, że masz za mało roboty), bo to gatunki, które potrzebują okresu spoczynku.

Co do szczegółowego opisu powyższych czynności i ukorzeniania, a także hodowli drzew z nasze strefy klimatycznej, to szczegóły tu.
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Kliksiu dobra rada!!! Jedyny zabieg który możesz teraz wykonać to posadzenie tych siewki do gruntu i niech tam sobie rosną jakieś 5-6 lat. Wtedy będzie można zacząć coś z nich robić. Poczytaj troche forum i szybko zmienisz zdanie że lepiej jest kupić kilkuletni materiał z którego coś już uformujesz :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
kliksiu
19

Post autor: kliksiu »

tak wlasnie zrobilem poczytalem troche nie tylko to forum ale tez inne zrodla i wiem juz ze Bonsai dzieli sie na domowe i tek tore <font color="#FF0000">chodujemy //ort</font> poza domem :)) napalilem sie na te bo mialem do nich dostęp ale juz rosną spowrotem w glebie :))

A poki co to zajełem się chodowlą rosiczek aczkolwiek jakieś drzewko posadzę sobie w domku tylko niebędzie to drzewko krajowe a jakies z krain cieplejszych coby je mozna bylo w domku <font color="#FF0000">chodowac //ort</font> :))

dzieki za odpowiedzi i temat do kasacji a inne bede juz <font color="#FF0000">napewno //ort</font> bardziej przemyslane :))
witam wszystkich jestem nowy :))
ODPOWIEDZ