Witam wszytskich, przede wszytskicm chciałam się przywitać, bo to mój pierwszy post. Mam na imię Klaudia i wpadłam w wir tej samej "zajawki" co wszyscy tutaj.
Szukam sobie kilku drzewek teraz na których rozpoczne moje pierwsze zabiegi. Oczywiście grubosz i ficus juz stoja jako najlepsze traningowe, ale mam w domu jeszcze jedna ciekawą roślinę, dosyć rzadko spotykaną i chciałabym się dowiedzieć co myslicie o niej jako pretendencie do bonsai?
Nazywa się pavonia. Załaczam jej zdjęcie i opis z książki.
Powiedzcie czy jako gatunek i to jak wyglada nie przeszkadza, żeby zrobić z niej bonsai? Od czego ewentualnie zacząć?
Pavonia = bonsai ?
Pavonia = bonsai ?
- Załączniki
-
- pavonia1.jpg (98.78 KiB) Przejrzano 2201 razy
-
- tak wyglÂąda ta moja
- 2.jpg (48.78 KiB) Przejrzano 2201 razy
- PiotrMochocki
- 19
Ja powiem tak,ze odpuscilbym sobie ten gatunek.Wybierzesz za niewielkie pieniazki cosik ciekawego
Pien jest długi.Gydbysmy chcieli zrobic go bardziej kompaktowego mozemy skorzystac z korzeni powietrznych.Aleznowuz jesli bedzie mniejszy bedzie nie symetralny do wielkosci lisci.Przy takich lisciach ciezko Ci bedzie nawet zbudowac korone.
Zrobisz co bedziesz uwazac,Powodzenia
Pien jest długi.Gydbysmy chcieli zrobic go bardziej kompaktowego mozemy skorzystac z korzeni powietrznych.Aleznowuz jesli bedzie mniejszy bedzie nie symetralny do wielkosci lisci.Przy takich lisciach ciezko Ci bedzie nawet zbudowac korone.
Zrobisz co bedziesz uwazac,Powodzenia
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki