nawożenie

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
selfprod

nawożenie

Post autor: selfprod »

czy nawożenie dodaje roślince szybkości w rośnięciu ?? troche nobowe pytanie ale potrzebne , nigdzie nie znalazłem konkretnej odp. czy można kupić zwykły nawóz do roślin doniczkowych w kwiaciarni ??
pozdrawiam
Michał

Post autor: Michał »

hehe
a myślisz że co daje nawożenie ? Oczywiście że przyśpiesza jej rozwój.
Kupić możesz zwykły nawóz dla roślin doniczkowych. Ja osobiście polecam Osmocote, w granulkach wolno działający
PatrykRadulak
Answers: 0
20

Post autor: PatrykRadulak »

Nawóz przyspiesza wzrost rośliny, hmm.... no nie do końca. Nawóz to głównie uzupełnienie składników mineralnych w podłożu, a co za tym idzie? Prawidłowy rozwój rośliny i tym samym normalnej więlkości przyrost. Z tego co mi wiadomo to nie istnieje żaden środek na przyspieszenie wzrostu rośliny, stosuje się jedynie tricki ogrodnicze, które przyspieszają osiągnięcie pożądanej wielkości (chodzi mi o szczepienie).

Tak więc nawożenie jest czynnością pielęgnacyjną warunkującą prawidłowy rozwój rośliny, ale nie przyspiesza jej wzrostu, podam przykład: powiedzmy ze jakaś odmiana sosny corocznie przyrasta maxymalnie 20cm to jak ją nawieziemy na drugi rok przyrost zwiększy się o 50cm?? No rczej nie.

Z drugiej strony jak nie będziemy nawozić roślinki, będzie chorować to zahamuje wzrost az zacznie zamierać.
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Awatar użytkownika
Deoos
21

Post autor: Deoos »

"nawożenie (...) nie przyspiesza jej wzrostu"
W przykładzie z sosną jest o tyle racji, że nawet pomimo nawożenia nie osiągnie się drugiego przyrostu w ciągu roku. Ale jak najbardziej nawóz przyśpieszy jej wzrost. Jeżeli przyrosty mają bez nawozu 20 cm, to po nawożeniu mogą mieć więcej, może byc też inna długość igieł.
Wojtek Łukaszewski
PatrykRadulak
20

Post autor: PatrykRadulak »

Deoos pisze: Jeżeli przyrosty mają bez nawozu 20 cm, to po nawożeniu mogą mieć więcej, może byc też inna długość igieł.
Deos nie zrozumieliśmy się.
Tak jak wspomniałem nwóz warunkuje prawidłowy wzrost rośliny, ale nigdy go nie przyspiesza. Zapewnia jedynie prawidłową długość przyrostu. Tak jak napisałeś, że bez nawozu ma 20cm (tzn. ze brakuje składników w podłożu) a osiągnie 50cm jeżeli te składniki będą. Ale przyrost 50centymetrowy danego gatunku jest maxymalny i powinien być taki sam co roku. Tak więc jęzeli ma składniki odżywcze i przyrasta corocznie 50cm i zastosujemy nawóz to nie zwiększy po raz kolejny przyrotu o iles tam cm ale zagwarantuje taką długość w kolejnym roku.

Nawóz zawiera składniki mineralne i mikroelementy ale nie zawiera hormonów (auksyny, gibereliny, cytokininy), które mogłyby przyspieszyć wzrost rośliny.

Rzeczywiście byk :oops: hehe
Ostatnio zmieniony 27 maja 2006, 14:04 przez PatrykRadulak, łącznie zmieniany 1 raz.
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Awatar użytkownika
IwonaF
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Hormonów! Ale byk :P Ogólnie hormony odpowiedzialne za wzrost i rozwój roślin to fitohormony, ładnie opisane znajdziecie tu: http://www.przyroda.cad.pl/fito.htm
Awatar użytkownika
Deoos
21

Post autor: Deoos »

"Nawóz zawiera składniki mineralne i mikroelementy ale nie zawiera hormonów (auksyny, gibereliny, cytokininy), które mogłyby przyspieszyć wzrost rośliny."
Ale przecież roślina nie pobiera "gotowych" hormonów z podłoża. Sama je wytwarza do czego potrzebuje różnych pierwiastków.
Poza tym, sprawa wygląda jeszcze inaczej w przypadku roślin, które rosną jak np. wiąz drobnolistny. Tzn. puszczają nowe przyrosty nie tylko raz w roku, ale ciągle, z różnych miejsc. W takim przpadku nawóz jak najbardziej przyśpiesza wzrost. Można by to zmierzyć np. licząć ilość nowych liści. Z nawozem jest ich o wiele więcej (bez niego wypuszczenie takich ilości by trwało dłużej). Czyli szybciej = przyśpiesznie wzrostu.
Wojtek Łukaszewski
ODPOWIEDZ