Jałowiec skyrocket

Gdy zaczynasz przygodę z bonsai i chciałbyś omówić swoje drzewko, które hoduje się na zewnątrz.
keano1

Jałowiec skyrocket

Post autor: keano1 »

Dzisiaj zakupilem to o to drzewko.. Jałowiec "skyrocket"
przynajmniej taki mi sie wydaje ;/ Co do drzewka sprawdziłem po powrocie w internecie i nie znalazłem tej odmiany w zastosowaniu jako material na bonsai ..

Jeżeli można z kazdego Jałowca coś zrobić ? , to czy można obciąć go tak w półowie drzewka (nie lubie wysokich drzewek) chociaż nie widzialem żadnego iglaka z obciętym pniem...

prosze o jakies sugestie / znawców jałowców / np . czy nadaje się ten Jałowiec na bonsai
Załączniki
060523_1121372.jpg
060523_1121372.jpg (55.58 KiB) Przejrzano 3944 razy
123.JPG
123.JPG (54.34 KiB) Przejrzano 3944 razy
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
20

Post autor: PiotrMochocki »

Jałowiec z zewnatrz ciekawy,ładnie zarośniety.Zeby spubowac cos ustalic sprubuj go pierw troche oczyscic z suchych gałazek lub takich które np sa zabardzo cienkie wtedy cos ustalisz.

Jasne pien mozesz skrócic,wtedy wyprowadzasz nowy wierzchołek,ale wydaje mi sie ze narazie go nie skracaj

PS.Ja równiez nie lubie takich duzych :wink:
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
keano1

Post autor: keano1 »

No ale to co mnie martwi TERAZ, to że ponoć w ciagu roku ta odmiana rośnie po 40 cm w górę (nie wiem co robić ) ... i być może nikt z tego nie robi bonsai .....

Co myślicie teraz, może raczej o zastosowaniu go jako bonsai .. ?
Mydełko-=FA=-

Post autor: Mydełko-=FA=- »

Mam tego jałowca w ogrodzie i raczej nie rośnie 40 cm w ciągu roku :wink:
Michał

Post autor: Michał »

co z tego ze rosnie 40 cm w góre? a znasz takie zabiegi jak przycinanie uszczykiwanie?
Awatar użytkownika
many
Answers: 0
20

Post autor: many »

To raczej nie będzie żadna z odmian jałowca skalnego a tym bardziej nie "Skyrocket". To jest jałowiec chiński lub łuskowy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ