Mam już drzewko - sosna (nie wiem, jak sie nazywa ta odmiana, to taka, ktorej pelno rosnie w okolicach torunia gdzie jako podloze maja tylko piasek).
Ma 25 cm (nie liczac korzeni) i jest to moje pierwsze drzewko :]
A teraz pytania:
a.) Nie mialem specjalnej plytkiej doniczki i wsadzilem drzewko do takiej o wysokosci 6cm i srednicy wewn 8cm - moze byc??
b.) Jakie zabiegi muszę teraz przeprowadzic?? Był jeden obumarły pęd jaki usunąłem a tak to nie wiem, czy przeprowadac jakies zabiegi juz teraz czy czekac??
c.) Moj najwiekszy dylemat - jak narazie lektura materialow znalezionych na sieci mi nie za bardzo pomaga w zrozumieniu, jak "zmniejszac" rozmiar igieł??
d.) Jak czesto i w jakim okresie moze sosenka stac w domku (mam pokoj od strony polnocnej i balkon od poludniowej).
e.) Napiszcie jeszcze to na co nalezy zwrocic szczegolna uwage/koniecznie trzeba zrobic a moglem tego nie znalezc, albo pominac w tym, co czytalem :D
Kilka pytań na poczÄ…tek :]
Rozumiem, że jest pozyskana. A jesli tak, to przynajmniej w pierwszym roku powinna mieć pełną swobodę- na razie zapomniec o płaskich doniczkach.Olav Zerrickh pisze:a.) Nie mialem specjalnej plytkiej doniczki i wsadzilem drzewko do takiej o wysokosci 6cm i srednicy wewn 8cm - moze byc??
Najwazniejsze, by przezyła- a do tego potrzeba przede wszystkim spokoju i swobody.b.) Jakie zabiegi muszę teraz przeprowadzic?? Był jeden obumarły pęd jaki usunąłem a tak to nie wiem, czy przeprowadac jakies zabiegi juz teraz czy czekac??
W niektorych gatunkach mozna je zwyczajnie przycinac. Naturalne zmniejszanie to kwestia ubogiej ziemi i małej przestrzeni- na kilka{nascie} lat sprawa dla Ciebie nieistotna.c.) Moj najwiekszy dylemat - jak narazie lektura materialow znalezionych na sieci mi nie za bardzo pomaga w zrozumieniu, jak "zmniejszac" rozmiar igieł??
Sosenki powinny stac cały czas na dworze.d.) Jak czesto i w jakim okresie moze sosenka stac w domku (mam pokoj od strony polnocnej i balkon od poludniowej).
Jak pisałem- priorytet to to, by <font color="#FF0000">wogole //ort</font> przeżyła. Nic jej nie rob na razie, zapewnij warunki. Nie nawoĽ.e.) Napiszcie jeszcze to na co nalezy zwrocic szczegolna uwage/koniecznie trzeba zrobic a moglem tego nie znalezc, albo pominac w tym, co czytalem :D
Jest zabrana z dzialki od kolegi - taka samosiejka - z nienaruszonymi korzeniami :] Czyli ta doniczka w ktorej jest jest narazie ok??
Inna sprawa - jeżeli ktoś wie, jaki to dokladnie gatunek - najlepiej nazwa lacinska to prosilbym o info.
A z dalszych pytan - chcialbym rownolegle wystartowac z wieksza iloscia roslinek - typy "balkonowe" juz mam - a jakie drzewka nadaja sie do calorocznego trzymania w pokoju??
Do tego jak podają, jakie gatunki sa dobre dla poczatkujacych a jakie dla zaawansowanych to rozumiem, ze ciagle sa to tylko sugestie - tak jak czesto doswiadczony akwarysta i tak nie poradzi sobie z morskim, a zdaza sie ze 14 latek jako pierwsze zaklada morski i mu wychodzi?? Bo chcialbym sprobowac m-innymi z dębem :]
Inna sprawa - jeżeli ktoś wie, jaki to dokladnie gatunek - najlepiej nazwa lacinska to prosilbym o info.
A z dalszych pytan - chcialbym rownolegle wystartowac z wieksza iloscia roslinek - typy "balkonowe" juz mam - a jakie drzewka nadaja sie do calorocznego trzymania w pokoju??
Do tego jak podają, jakie gatunki sa dobre dla poczatkujacych a jakie dla zaawansowanych to rozumiem, ze ciagle sa to tylko sugestie - tak jak czesto doswiadczony akwarysta i tak nie poradzi sobie z morskim, a zdaza sie ze 14 latek jako pierwsze zaklada morski i mu wychodzi?? Bo chcialbym sprobowac m-innymi z dębem :]
Jeśli jest miejsce dla rozwoju- ta.Olav Zerrickh pisze:Jest zabrana z dzialki od kolegi - taka samosiejka - z nienaruszonymi korzeniami :] Czyli ta doniczka w ktorej jest jest narazie ok??
A my prosimy o foto:).Inna sprawa - jeżeli ktoś wie, jaki to dokladnie gatunek - najlepiej nazwa lacinska to prosilbym o info.
Na forum jest duże info. na pewno ficus beniamina ;).A z dalszych pytan - chcialbym rownolegle wystartowac z wieksza iloscia roslinek - typy "balkonowe" juz mam - a jakie drzewka nadaja sie do calorocznego trzymania w pokoju??
Oczywiście. Tylko proszę- postaraj sie raczej kupić sadzonki w szkółce i na nich się uczyć- nie niszcz lesnej przyrody.Do tego jak podają, jakie gatunki sa dobre dla poczatkujacych a jakie dla zaawansowanych to rozumiem, ze ciagle sa to tylko sugestie - tak jak czesto doswiadczony akwarysta i tak nie poradzi sobie z morskim, a zdaza sie ze 14 latek jako pierwsze zaklada morski i mu wychodzi?? Bo chcialbym sprobowac m-innymi z dębem :]
Pozdrawiam.
@down: Zacnie, zacnie ;)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2006, 21:45 przez Nelchael, łącznie zmieniany 1 raz.