Prosze o diagnoze i rade

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Zielona

Prosze o diagnoze i rade

Post autor: Zielona »

Co to za choroba lub szkodnik? Niektore liscie maja czarne plamy (ale malo ktore), inne schna i zolkna. Dzis zobaczylam na jednym z korzeni jakby bialy nalot...I czym to leczyc? Jak?
Załączniki
Taki bialy, ja wiem?, nalot?
Taki bialy, ja wiem?, nalot?
korzeĂą.jpg (31.95 KiB) Przejrzano 2844 razy
1. Pierwsze stadium tego usychania
<br />2. Kolejne stadium
1. Pierwsze stadium tego usychania
2. Kolejne stadium
plamy.jpg (25.78 KiB) Przejrzano 2844 razy
Ta czarna kropka to pajak, ktorego znalazlam pod lisciem, obok byly jakies mniejsze czarne kropki
Ta czarna kropka to pajak, ktorego znalazlam pod lisciem, obok byly jakies mniejsze czarne kropki
pajÂąk.jpg (6.92 KiB) Przejrzano 2844 razy
Niektore z nich mialy nawet dziurki... :(
Niektore z nich mialy nawet dziurki... :(
LIÂŚCIE.jpg (16.52 KiB) Przejrzano 2844 razy
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
19

Post autor: PiotrMochocki »

Zółte moga być z przelania.Czarne z przepalenie np.jak podlejesz i wystawisz na pełne słonce.Biały nalot moze byc powodem kamienia(osadu)popodelwania,lub moze to byc pleśń zaduzo podlewasz a jest zamała cyrkulacja powietrza,i od tego tez mogą zółknąc liscie.Moze byc takie wyjscie ze drzewko bede opadac liscie,bo sie klimatyzuje
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Zielona

Nie wiem... Na wszelki wypadek przekompalam go wedle instrukcji z ksiazki w wodzie z detergentem (zabija wszelkie paskudztwo podobno, a pajak mnie zdenerwowal). Jesli liscie uschna (a musze przyznac, ze chore zareagowaly natychmiast, za to zdrowe jeszczenie), mam nadzieje, ze odrosna nowe. Mam nadzieje, ze nie zabilam Leona. Powiedzcie, czy slusznie zastosowalam profilaktyke? I czy dobra i w miare nieszkodliwa dla drzewka?
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu ;)
Zielona

Sugerujesz, ze zaszkodzilam swojej roslince? Wyglada dzis bardzo dobrze (i oby tak zostalo :wink: ).
Abdel_k9

Post autor: Abdel_k9 »

Ja polecal bym troche spokoju, tobie i twojej roslince a <font color="#FF0000">napewno //ort</font> wyjdzie wam na dobre. I staraj sie nie robic czegos o ile nie jestes tego pewna.
Zielona

Dzieki. Chyba bedzie trzeba. Zastosuje nieco relaksu i spokoju :-)
ODPOWIEDZ