SkÄ…d wziÄ…ć sadzonkę bukszpanu...

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Zielona

SkÄ…d wziÄ…ć sadzonkę bukszpanu...

Post autor: Zielona »

Kochani!
Jesli moj marketsai przezyje u mnie rok, chcialabym sprobowac kupic sadzonke bukszpanu drobnolistnego. Najlepiej jak najmlodsza. Gdzie w Warszawie bylaby osiagalna? I czy koniecznie latem trzeba go wystawic na dwor?
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
19

Post autor: PiotrMochocki »

Bukszpany sa w praktikerach róznych,po 7 zł,ale one sa grubosci wikałaczki,ale wnioskuje ze o takiego Ci własnie chodzi
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Zielona

Tak, wlasnie o takiego. Mysle, jaka sadzonke kupic w przyszlym roku, czy moze rozmnozyc mojego wiaza. Sie zobaczy. Dzieki :-)
Gonzio

Post autor: Gonzio »

Bukszpany kupisz praktycznie w kazdym hipermarkecie na dziale roslinnym :wink: W Bialymstoku przynajmniej w Auchan i w Leroyu jest ich tam od koloru do wyboru :wink: Poza tym bukszpan nie nadaje sie do mieszkania, musi byc caly czas na zewnatrz.
P.S Czemu chcesz kupic jak najmlodszego bukszpana? Nie lepiej kupic starszego i wiekszego? Mniej czekania aby bylo z tego bonsai :wink:
Zielona

Jeszcze nie wiem, czy bukszpana. Czytalam o jakims gatunku bukszpana, ktory wlasnie do mieszkania glownie sie nadaje (to nie jest ten, ktorego uzywa sie do zywoplotow). Rozwazam tez dab kermesowy albo wlasnie rozmnozenie mojego wiaza. ale wszystko w swoim czasie, najpierw sie okaze, czy <font color="#FF0000">wogole //ort</font> mam wyczucie i talent do mojego Leona. Juz popelnilam kilka bledow, ale wlasnie o to chodzi, zeby sie nauczyc. A czemu najmlodszy? Bo jak ktos sie dowiaduje, ze kupilo sie cos starszego w dodatku w supermarkecie, to od razu sa westchnienia, ze marketsai itd. Swoja droga mnie to wkurza, bo przeciez co w tym zlego, ze zaczynasz od czegos prostrzego? Poza tym i na marketsai przy odpowiedniej opiece mozna zrobic cos ladnego, prawda?Ale chcialabym sie opiekowac roslinka od poczatku, bo fajnie jest patrzec, jak sie zmienia, rozwija, prawda? :wink:
Naitsabes

Post autor: Naitsabes »

Na początek to bym wziął np suchodrzew , irgę albo ognika
dobrze znoszą cięcie i szybko przyrastają ,no ale tylko na zewnątrzjavascript:emoticon(':-)
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

A ja do domu polecam mirta :) Doskonale znosi cięcia, łatwo się rozrasta no i pięknie kwitnie :)
ODPOWIEDZ