DˇB by Gohan
DˇB by Gohan
Witam,
Na wykopanie tego deba czekalem kilka miesięcy, dzisiaj rano pozyskany z natury dosc gładko poszlo , odcielem korzen palowy, zdrowa roslina, bardzo duzo malo korzonkow. fotki zrobielem przed wykopaniem i po przesadzeniu w doniczce. Forma ,raczej nasuwa się tylko miotelka? (ludzie i znowu mitola ) lubie ten styl :twisted: Martwi mnie jego pien ,bo jego mała czesc jest spróchniala, na szczescie to tylko kawalek ,wiec mozan pomyslec o jakiejs dziupli. Czekam na opinie i jakies podpowiedzi. Teraz modle sie o przezycie dzewka
front drzewka
tył drzewka
Na wykopanie tego deba czekalem kilka miesięcy, dzisiaj rano pozyskany z natury dosc gładko poszlo , odcielem korzen palowy, zdrowa roslina, bardzo duzo malo korzonkow. fotki zrobielem przed wykopaniem i po przesadzeniu w doniczce. Forma ,raczej nasuwa się tylko miotelka? (ludzie i znowu mitola ) lubie ten styl :twisted: Martwi mnie jego pien ,bo jego mała czesc jest spróchniala, na szczescie to tylko kawalek ,wiec mozan pomyslec o jakiejs dziupli. Czekam na opinie i jakies podpowiedzi. Teraz modle sie o przezycie dzewka
front drzewka
tył drzewka
Pozdrawiam,
Marcin Popek
myślę, że dla dębu miotełka jest mało naturalna...kiedyś rozmawiałem z Romanem B na temat debów i powiedział, że po pozyskaniu zostawia praktycznie sam pień...i czeka aż wyrosną małe gałązki...a potem formuje z nich to co chce (to na co pozwolą gałązki)..żeby nie być gołosłownym - zajrzyj na jego stronę www.bonasai.de i wejdż na rośliny do formowania...z tego co pamiętam tam są takie dwa dęby..
Roman jeżeli namieszałem to mnie popraw ;)
Roman jeżeli namieszałem to mnie popraw ;)
Hej
Drzewko wygląda ciekawie. Tylko ta do połowy ucięta a potem złamana środkowa gałąĽ, za bardzo wygląda jak ucięta(masło maślane ale chyba sie domyślasz o co mi chodzi). Można by było zrobić tak by wyglądała jak naturalnie złamana, bardziej ją wystrzępić, dodać jej charakteru albo tak na przyszłość zrobić, że nie będzie sie rzucać w oczy .
Pozdrawiam Olcia
Drzewko wygląda ciekawie. Tylko ta do połowy ucięta a potem złamana środkowa gałąĽ, za bardzo wygląda jak ucięta(masło maślane ale chyba sie domyślasz o co mi chodzi). Można by było zrobić tak by wyglądała jak naturalnie złamana, bardziej ją wystrzępić, dodać jej charakteru albo tak na przyszłość zrobić, że nie będzie sie rzucać w oczy .
Pozdrawiam Olcia
Ergi - tak sie zastanawiam ,czy byl by jakis sens w cieciu wszystkich galazek.... "formuje z nich to co chce (to na co pozwolą gałązki)" - no wlasnie... na co pozwolą... mi sie wydaje ze juz mam "dobra pozycje wejsciową" i miotle mozna stworzyc...
Kropa - spokojnie, dopiero wykopalem , te ulamane to akurat najmniejszy problem
Kropa - spokojnie, dopiero wykopalem , te ulamane to akurat najmniejszy problem
Pozdrawiam,
Marcin Popek
Tak drobnego piasku raczej sie nie stosuje. kiedyś rozmawiałem ze ś.p. Dziadkiem i pisał mi ze tak bardzo drobny piasek zamula podłoże. Lepiej jest stosować żwirek do kupienia w zoologicznym lub drobny keramzyt. Myślałem o naturalnych formach wyprostowane niergularne, poszukaj inspiracji w starych dębach.
- Załączniki
-
- 2.jpg (69.75 KiB) Przejrzano 11883 razy
-
- 1.jpg (64.21 KiB) Przejrzano 11883 razy
aha... no co do podłoża dałem plamy
a co do pomysłu, fajny podoba mi się ,ale jest o wiele wiecej pracy i chyba doswiadczenia ... no i zanim uzyskam ten upragniony efekt jak na fotkach minie troche czasu ... o wiele szybciej bede mial miotle... no ael czy musze leciec na łatwizne?! pewnie ze nie przemysle sprawe i poczekam jak inni panowie się wypowiedzą
a co do pomysłu, fajny podoba mi się ,ale jest o wiele wiecej pracy i chyba doswiadczenia ... no i zanim uzyskam ten upragniony efekt jak na fotkach minie troche czasu ... o wiele szybciej bede mial miotle... no ael czy musze leciec na łatwizne?! pewnie ze nie przemysle sprawe i poczekam jak inni panowie się wypowiedzą
Pozdrawiam,
Marcin Popek
no tak Ľle przeczytalem! ale co do drugiej fotki, tylko 2 lata to nie duzo jak na dęba... zredukuje korone ,ale wszystkiego nie bede ucinał... zrobie po swojemu ale o do tego sprochnialego drewna? kolega mowil ze mial kiedys brzoze z czyms takim i okazaly sie ze byly koroniki... wyskrobac? co z tym zrobic?!
Pozdrawiam,
Marcin Popek
Oto i mój dąb , jak widzicie ładnie się rozwija ,chociaz mączniak go złapal ,ale juz zaczynam walke z nim Dzisiaj odwiedził mnie Robert - Jacenty, dyskutowalismy nad nim i udzielil mi killka cennych wskazówek,
ps. Robert nie uwzasz ze bez tej galazki by lepiej wygladal? 2 galazki nagielem tak jak podpowiedziales. jak słonce zajdzie pryskam od mączniaka - preparat Ridomil Mz Gold...
ps. Robert nie uwzasz ze bez tej galazki by lepiej wygladal? 2 galazki nagielem tak jak podpowiedziales. jak słonce zajdzie pryskam od mączniaka - preparat Ridomil Mz Gold...
Pozdrawiam,
Marcin Popek