co zrobić aby drzewko jak najszybciej się zaaklima

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
cyrllik

co zrobić aby drzewko jak najszybciej się zaaklima

Post autor: cyrllik »

Z tego co zauważyłam mam wiąz a i jest on w normalnej doniczce (okrągła i wysoka) kształt samej roślinki jest “prawidłowy”.Kupiłam go 14 tego miesiąca i boję się też że mógł zmarznąć. Teraz zaczęły mu schnąć listki i odpadać i boję się że uschnie... nie wiem co robić. Proszę o ..
zloty_zloty

Post autor: zloty_zloty »

Witaj.
Musisz wiedzieć, że wiązy BARDZO nie lubią przeciągów, przelania i tego się wystrzegaj. A to że schnął listki to oznaka aklimatyzacji, pozatym bardzo często wiąz zrzuca liście. Narazie obserwuj , czy np.: nie ma oznak choroby. Ile ma lat drzewo ?

Pozdrawiam Andrzej N.
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
20

Post autor: PiotrMochocki »

To że schną listki,jest to raczej powodem że drzewko ma zasucho,i za mała wilgoć.Zacznij zraszać liście
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
cyrllik

Jest tylko data dostawy a jest to rok 2006. Bonsai stoi na parapecie ale okna są szczelne i na pewno nie ma przeciągów, kaloryfer nie grzeje.
zloty_zloty

Tacka, podstawka plastikowa postawiona OBOK drzewka, wypełniona keramzytem lub kamykami - zalana wodą powinna zaradzić na poziom wilgoci w powietrzu.
Zraszanie też polecam.
cyrllik

:oops: Wiem że to za wcześnie ale kiedy będę mogła ją przesadzić w mniejszą dolniczkę.
cyrllik

I BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ za wszystkie rady:*
zloty_zloty

W mniejszą doniczkę?
Musisz dać drzewku nabrać sił, tak czy inaczej przywiezienie go do domu, transport, zmiana miejsca jest dużym szokiem - zabiegiem dla drzewka, daj mu miesiąc , dwa na wzmocnienie.
Pozatym niewiem dlaczego chcesz odrazu do mniejszej doniczki ?
wklej zdjęcia, jeśli masz możliwości.

Pozdrawiam, Andrzej
ODPOWIEDZ