benjaminek ;)
benjaminek ;)
Witam wklejam zdjęcie mojego fikusa... zakladam nowy temat ,wklejam jeszcze raz jak wyglądal na początku... i etapy jego rozwoju... myślę ,że Michał,Adek ,Adam powinien pamietac go z lipca
- kwiecien 2005
- grudzień 2005
-marzec 2006
-tak wyglada teraz... wiem wiem drutowanie jest fatalne ,ale mialem fatalny drut :/ ciezko go wygiąc... jak widzicie zabrałem się za wierzchołek... 1 galązka zostala wygieta w przód,6 w tył ,7 ucielem. I w takim układzie pozbylem się "prostoty" drzewka i uzyskalem efekt 3D, wierzcholek kłania się nam tzn jest wygiety w przod ...
ps. (kieruje to do początkujących) to jest dopiero początek formowania wierzcholka, w pozniejszym czasie chcem uzyskac taki jakby "grzybek" , "wachlarz"
Pozdro!
- kwiecien 2005
- grudzień 2005
-marzec 2006
-tak wyglada teraz... wiem wiem drutowanie jest fatalne ,ale mialem fatalny drut :/ ciezko go wygiąc... jak widzicie zabrałem się za wierzchołek... 1 galązka zostala wygieta w przód,6 w tył ,7 ucielem. I w takim układzie pozbylem się "prostoty" drzewka i uzyskalem efekt 3D, wierzcholek kłania się nam tzn jest wygiety w przod ...
ps. (kieruje to do początkujących) to jest dopiero początek formowania wierzcholka, w pozniejszym czasie chcem uzyskac taki jakby "grzybek" , "wachlarz"
Pozdro!
Ostatnio zmieniony 08 mar 2006, 20:42 przez Gohan, łącznie zmieniany 1 raz.
powiem ci tak... z czasem ,z wiekiem drzewka te wygięcia będą zanikały ,więc teraz nadrabiam i wyginam pien ,będzie nabierał masy i robił się"prostszy" a co do podobania tak z grudnia ciekawie wyglądal ... ale w tej chwili zmienilem dosc koncepcje wprowadzilem "3D" :P i mam ciekawe plany co do wierzchołka moze zrobie jakiegos virtuala , no albo ktos z doswiadczonych cos stworzy
Po pierwsze : zmniejsz FOTY (poza tym czemu nie wrzucisz ich na foru tylko z innego serwera? )
Po drugie : zdecydowanie najlepsze zdięcie nr 2 . chudy bo chudy i jeszcze wiele lat przed nim ,ale ładny moyogi dziwne jest tylko to że im wyżej tym mocniejsze wygięcia (powinno być raczej na odwrót) . Na twoim miejscu wyprostował bym go (t.j. na środkowej focie ,będzie bardziej naturalnie i zdecydowanie ładniej.
P.S. oczywiście należy mu się sporo swobodnego wzrostu .
Po drugie : zdecydowanie najlepsze zdięcie nr 2 . chudy bo chudy i jeszcze wiele lat przed nim ,ale ładny moyogi dziwne jest tylko to że im wyżej tym mocniejsze wygięcia (powinno być raczej na odwrót) . Na twoim miejscu wyprostował bym go (t.j. na środkowej focie ,będzie bardziej naturalnie i zdecydowanie ładniej.
P.S. oczywiście należy mu się sporo swobodnego wzrostu .
- fotka o ktora prosiles... przed chwila zrobielm , jak widac galazki są powyginane w rozne strony... choc jedną strone przyslaniaja galazki...
no tak przepraszam cie Acer ALE : mowisz ze ta druga fota ci odpowiada... moze dlatego ze fikus z marca jest dzien po formwaniu... no i trezba czasu i duzo poprawek caly czas nad nim pracuje i wierzcholek wymaga zcasu ,musi podrosnac...
no tak przepraszam cie Acer ALE : mowisz ze ta druga fota ci odpowiada... moze dlatego ze fikus z marca jest dzien po formwaniu... no i trezba czasu i duzo poprawek caly czas nad nim pracuje i wierzcholek wymaga zcasu ,musi podrosnac...
ale przeciez na fotografi widac ze nie rozchodzi sie na boki :/ tak bardzo trzymasz sie przy swoim ze nie tylko a jest innaczejGohan pisze:hm... nie rozchodzą się tylko na boki jest jedna do tyłu , w przod , i pozbylem sie tej "regularnosci" ze lewa , prawa , lewa prawa itd
Ostatnio zmieniony 09 mar 2006, 20:32 przez popek, łącznie zmieniany 2 razy.
"Ci co przetrwają próbę czasu, w końcu dojdą do podstawowej prawdy: Cierpliwość, wytrwałość i umiejętność patrzenia w przyszłość to podstawowe cechy rasowego bonsaisty" Olon
- piękne słowa...
przemysl je sobie
jestem jeszcze młody ,zajmuje się bonsai zaledwie rok, długie lata przede mną ...
sorka za offtopa
- piękne słowa...
przemysl je sobie
jestem jeszcze młody ,zajmuje się bonsai zaledwie rok, długie lata przede mną ...
sorka za offtopa
Czesc Gohan
Przepraszam ze sie wtracam,ale Twoje drzewo przepraszam roslina jest poprostu nudna.Powtarzajace sie f a l e z dolu do gory a do tego jest za plaska daj sobie powiedziec,powiedz prosze tej osobie z bardzo duzym doswiadczeniem ze sie poprosto myli .Drzewo widziane z gory powinno miec tak rozmieszczone galezie.Tak a nie inaczej. Chyba ze wiecie lepiej niz J.Y Naka ,jezeli Tobie to nazwisko cos mowi.
Z powazaniem Roman
Przepraszam ze sie wtracam,ale Twoje drzewo przepraszam roslina jest poprostu nudna.Powtarzajace sie f a l e z dolu do gory a do tego jest za plaska daj sobie powiedziec,powiedz prosze tej osobie z bardzo duzym doswiadczeniem ze sie poprosto myli .Drzewo widziane z gory powinno miec tak rozmieszczone galezie.Tak a nie inaczej. Chyba ze wiecie lepiej niz J.Y Naka ,jezeli Tobie to nazwisko cos mowi.
Z powazaniem Roman
- Załączniki
-
- Naka.jpg (14.38 KiB) Przejrzano 10982 razy
Gohan ty chyba na prawdę nie widzisz o co chodzi . Wszyscy dali Ci do zrozumienia że gałęzie rosną PŁASKO ,dwuwymiarowo ( można by powiedzieć
4 gałęzie w prawo ,3 w lewo i jedna minimalnie do tyłu ).
4 gałęzie w prawo ,3 w lewo i jedna minimalnie do tyłu ).
po co czekać? -wystarczy że zmienisz nachylenie gałęzi ... no ale jak sam wiesz najlepiejnom ,poczekamy aż roślinka urośnie...