Witam!
Od niedawna jestem posiadaczką bonsai. Mam problem. W miejscu, w którym gałąĽ została częściowo odłamana od pnia, zobaczyłam kawałek białego puszku, który wyglądał jak pleśń. Po wygrzebaniu go wykałaczką okazało się, że pod spodem są malutkie jasnobrązowe kropeczki. Czytałam trochę o szkodnikach, ale nie znalazłam nic podobnego. Natomiast ten puch w palcach rozciągał się jak pajęczyna, więc może to przędziorki. Bardzo proszę o radę co to może być i co z tym robić.
Czy to pleÅ›ń czy może szkodnik?
Witam.
Moniko najłatwiejszym sposobem będzie usunięcie tego miekką szczoteczką do zębów, póĽniej idz do kwiaciarni a najlepiej do sklepu ogrodniczego i kup jakiś środek do oprysku przeciwko przędziorkowi.
Podczas zraszania rośliny wodą unikaj dużego namoczenia w okolicach rany. Woda w tamtym miejscu przyspieszy gnicie drzewka.
Ostatnia rada najbardziej drastyczna to usunięcie tej gałęzi i zabespieczenie rany pastą do ran.
Powodzenia.
Moniko najłatwiejszym sposobem będzie usunięcie tego miekką szczoteczką do zębów, póĽniej idz do kwiaciarni a najlepiej do sklepu ogrodniczego i kup jakiś środek do oprysku przeciwko przędziorkowi.
Podczas zraszania rośliny wodą unikaj dużego namoczenia w okolicach rany. Woda w tamtym miejscu przyspieszy gnicie drzewka.
Ostatnia rada najbardziej drastyczna to usunięcie tej gałęzi i zabespieczenie rany pastą do ran.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis