Co z tym zrobić
Co z tym zrobić
co moge zrobić(i jak) z tym drzewkiem.
to jest jak sie dowiedziałem marketowiec (tesco).
zamieszczam 4 foty
MOD: przenoszę do działu The World of bonsai
to jest jak sie dowiedziałem marketowiec (tesco).
zamieszczam 4 foty
MOD: przenoszę do działu The World of bonsai
- Załączniki
-
- bonsai4.JPG (14.21 KiB) Przejrzano 4853 razy
-
- bonsai3.JPG (14.3 KiB) Przejrzano 4853 razy
-
- bonsai2.JPG (12.6 KiB) Przejrzano 4853 razy
-
- bonsai1.JPG (13.08 KiB) Przejrzano 4853 razy
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Zakładam, że w tym pytaniu chodzi o formowanie, nie o uprawę. Ponieważ aby dać odpowiedĽ na tak zadane pytanie trzeba by przepisać tu jakąś książkę o bonsai, proponuję:
1. Poprzeglądać na googlu galerie bonsai i zorientować się, JAK WYGLˇDAJˇ PRAWDZIWE BONSAI.
2. Poczytać dział "Podstawy" na tym forum.
2. Kupić jakąś książkę na temat bonsai, poczytać o formowaniu: kiedy, jak, czym. To naprawdę zbyt obszerny temat aby go ująć w jednym poście.
3. Zdecydować CO się chce zrobić z tym drzewkiem i spróbować je uformować tak, aby odpowiadało twojemu wyobrażeniu. My nie możemy zdecydować za ciebie, mogę tylko podpowiedzieć, że najlepsza będzie forma miotlasta.
1. Poprzeglądać na googlu galerie bonsai i zorientować się, JAK WYGLˇDAJˇ PRAWDZIWE BONSAI.
2. Poczytać dział "Podstawy" na tym forum.
2. Kupić jakąś książkę na temat bonsai, poczytać o formowaniu: kiedy, jak, czym. To naprawdę zbyt obszerny temat aby go ująć w jednym poście.
3. Zdecydować CO się chce zrobić z tym drzewkiem i spróbować je uformować tak, aby odpowiadało twojemu wyobrażeniu. My nie możemy zdecydować za ciebie, mogę tylko podpowiedzieć, że najlepsza będzie forma miotlasta.
Anna Dorota
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Próbowałam zabrać się za formowanie wiąza w kilka tygodni po przyniesieniu go z marketu. No i skończyło się tragicznie dla tej roślinki. Jeśli nie chcesz popełnić mojego błędu to również podpisuję się pod radą, żeby dać mu rok (!) na aklimatyzację.
Te drzewka z marketów rosły sobie w szklarniach, gdzie miały dużo światła, odpowiednią temperaturę i wilgotność. PóĽniej transport, pare tygodni w markecie, przestawianie po półkach i inne tym podobne "przyjemności", które dodatkowo ją osłabiły. PóĽniej kolejna zmiana warunków na Twoje mieszkanie. I naprawde roślina potrzebuje się porządnie zaaklimatyzować. Najpierw musisz ją poznać, nauczyć się ją pielęgnować. Dopiero jak roślina będzie w bardzo dobrej kondycji to można zacząć próbować jakieś formowanie.
No i najważniejsza sprawa - zimowanie. Ta roślina musi przejść okres spoczynku w niższej temperaturze. A o to raczej trudno w mieszkaniu.
Jak przetrwa u Ciebie zimę i na wiosnę będzie w dobrej kondycji to można się za nią zabierać.
Te drzewka z marketów rosły sobie w szklarniach, gdzie miały dużo światła, odpowiednią temperaturę i wilgotność. PóĽniej transport, pare tygodni w markecie, przestawianie po półkach i inne tym podobne "przyjemności", które dodatkowo ją osłabiły. PóĽniej kolejna zmiana warunków na Twoje mieszkanie. I naprawde roślina potrzebuje się porządnie zaaklimatyzować. Najpierw musisz ją poznać, nauczyć się ją pielęgnować. Dopiero jak roślina będzie w bardzo dobrej kondycji to można zacząć próbować jakieś formowanie.
No i najważniejsza sprawa - zimowanie. Ta roślina musi przejść okres spoczynku w niższej temperaturze. A o to raczej trudno w mieszkaniu.
Jak przetrwa u Ciebie zimę i na wiosnę będzie w dobrej kondycji to można się za nią zabierać.
To chyba wiąz drobnolistny, jesli sie nie myle ,a moja wiedza o bonsai jest skompa. Kiedy bylem w Studio Bonsai w warszawie dowiedzialem sie ze wiąz powinien być trzymany cały rok na dworzu w zime powinno sie ocieplić bryle kożeniową torfem. Jeśli chcial byś bardzo hodować roślinke w domu to jakoś na początku września wystaw na dwór a tuż po zime zabieraj do domu. Wiąz rosnący caly rok w domu przetrwa ci max 3-4 lata, a potem dead, wiem to z własnego doświadczenia