co to za drzewko, i co sie z nim dzieje?
co to za drzewko, i co sie z nim dzieje?
Mam problem. Dostałem drzewko i nie wiem jaki to gatunek i co sie z nim dzieje. Poniżej zdjęcia.
Listki się zwijaja od końca, ciemnieją i spadają i jest ich coraz mniej.
.
Listki się zwijaja od końca, ciemnieją i spadają i jest ich coraz mniej.
.
- Załączniki
-
- 2.JPG (41.3 KiB) Przejrzano 6543 razy
-
- 1.JPG (43.06 KiB) Przejrzano 6543 razy
- PiotrMochocki
- 19
Witam.
Panowie z tą carmoną mnie trochę zaskoczyliście, (JM fikus retusa to na pewno nie jest). Gdzie tu podobieństwo liści. U carmony są one mięsiste i widać na nich delikatne białawe kropki po za tym na starszych liściach pojawiają się dwa wcięcia.
Według mnie to nic innego jak Ligustr (Ligustrum sinensis).
Cechy charakterystyczne: Liście ligustra są delikatne, młode jasno zielone z czasem stają się ciemniejsze. Kora dość jasna z drobnymi naroślami, raczej gładka nie łuszcząca się. Roślina jest wrażliwa na przesuszenie i już po kilku godzinach od wyschnięcia podłoża końce pędów zaczynają zwisać, a po około jednej dobie liście stają się pomarszczone i zwinięte.
Panowie z tą carmoną mnie trochę zaskoczyliście, (JM fikus retusa to na pewno nie jest). Gdzie tu podobieństwo liści. U carmony są one mięsiste i widać na nich delikatne białawe kropki po za tym na starszych liściach pojawiają się dwa wcięcia.
Według mnie to nic innego jak Ligustr (Ligustrum sinensis).
Cechy charakterystyczne: Liście ligustra są delikatne, młode jasno zielone z czasem stają się ciemniejsze. Kora dość jasna z drobnymi naroślami, raczej gładka nie łuszcząca się. Roślina jest wrażliwa na przesuszenie i już po kilku godzinach od wyschnięcia podłoża końce pędów zaczynają zwisać, a po około jednej dobie liście stają się pomarszczone i zwinięte.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis