Przegladalem juz rozne tematy ale nie moglem nic znalezc co by mi moglo .. Dostalem w prezencie sadzonke. Jest nim klon palmowy. Drzewko nie jest ugaleznione, posiada jeden ped ktory ma okolo 35-40 cm wysokosci. Sadzonka jest w plastykowej doniczce. Chcialem sie dowiedziec co mam na poczatek zrobic. Jest teraz zima wiec drzewko moze latwo zachorowac. Nie posiada zadnych lisci, ale widac ze co 5-8cm cos wupuszcza. Znajomy mowil ze nie moge go przez zime w domu trzymac bo bedzie roslince za cieplo. Ktos powiedzial zebym zakopal roslinke wraz z doniczka do ziemi na ogrodku i dopiero wiosna wykopal. Nie wiem kogo mam sluchac. Nie chcialbym zeby drzewko zmarzlo albo uschnelo w cieplym pokoju dlatego szukam porad. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. chcialem sie glownie dowiedziec co mam przez nastepne 2-3 miesiecy robic. Czy sadzonke zostawic w domu (jesli tak to gdzie?, na oknie?) czy zakopac na zewnatrz? Czy mam ja przyciac?
Z gory dziekuje za .. Moge wyslac zdjecie roslinki. Moj mail to: roque@poczta.onet.pl
Dostalem drzewko. Klon palmowy (Acer palmatum). .!!!!!
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Oczywiście, że posłuchaj dobrej rady i wkop doniczkę w grunt. Ale zanim to zrobisz przywyczaj go trochę do niskich temp. i daj na 1 dzień w jakieś chłodne miejsce. ABSOLUTNIE nie trzymaj w domu
To nie roślina tropikalna i potrzebuje odpoczynku jak np. dąb, lipa czy klon pospolity.
Piszesz, że coś wypuszcza ...to niedobrze

Piszesz, że coś wypuszcza ...to niedobrze

Adam Cieślik