cięcia pielęgnacyjne
cięcia pielęgnacyjne
Witam. Wczoraj zakupilem pierwsze drzewko- ficus benjamina. Wczesniej jednak troche poczytalem i wybralem juz styl na jaki chce pielegnowac roslinke. Mam jednak problem. Drzewko jest troche za duze i chcial bym je troszke przyciac. Czy takie ciecia pielegnacyjne moge juz wykonac? Czy musze jeszcze odczekac swoje? No i jeszcze jedno pytanie: kiedy moge zaczac formowac drzewko? Ma dosc duzo odrostow, wybralem juz te, ktore zostawie i te, ktorch sie pozbede, ale nie wiem kiedy zaczac dzialac...
pozdrawiam
MateuszT
pozdrawiam
MateuszT
Na pocztek bardzo mnie to cieszy podkreślam BARDZO że pytasz i robisz a nie na odwrót jak wiekszośc buraków. I drugi bardzo wielki plus a wybur gatunku na pocztek (od razu widać ze lektura nie poszła na marne) :-D a jeśli chodzi o pytania to już odpiwadm. Wiec jeśli chodzi o fikusy sprawa jest oczywista bo pochodza z strefy tropikalnej i świetnie czyją się w mieszkaniu - domu i mozna je kształtować, ciąć, przycinać, przesadzać o każdej porze roku. I to z całą pewnościa cię ucieszy. A jęsli chodzi co masz uciąc a co masz zostawić to prosze cię zamieśc zdjęcie twojego fikusa i z całą pewnością coś wykombinujemu.
Pozdrowienia i powodzenia
Adam KoĽlik
Mysłowice Śląsk
Pozdrowienia i powodzenia
Adam KoĽlik
Mysłowice Śląsk
Oto i moje drzewko

A co do pomyslu na ciecia to chcial bym tworzyc cos w tym kierunku:

Bedzie to o tyle latwiejsze od innych mozliwosci, ze moj fikus ma juz dwa zdrewniale, grubsze od innych pnie.
Chcial bym sie jeszcze zapytac, co robic, aby zaczely rosnac korzenie powietrzne (o ile to <font color="#FF0000">wogole //ort</font> mozliwe w przypadku tej rosliny). Musial bym zaczac je formowac (?) juz teraz, czy to bedzie mozliwe dopiero za xx lat?
pozdrawiam
MateuszT

A co do pomyslu na ciecia to chcial bym tworzyc cos w tym kierunku:

Bedzie to o tyle latwiejsze od innych mozliwosci, ze moj fikus ma juz dwa zdrewniale, grubsze od innych pnie.
Chcial bym sie jeszcze zapytac, co robic, aby zaczely rosnac korzenie powietrzne (o ile to <font color="#FF0000">wogole //ort</font> mozliwe w przypadku tej rosliny). Musial bym zaczac je formowac (?) juz teraz, czy to bedzie mozliwe dopiero za xx lat?
pozdrawiam
MateuszT
O tak ficusy mają piękne korzenie powietrzne. I oczywiście możesz je zasząć...eee chyba nie <font color="#FF0000">chodować //ort</font>. Możesz zapewnić takie warunki w których one urosną. Chodzi tu przede wszystkm o wilgotność powietrza i temperature.
Zapewniam Cię że temat korzeni był ju tu wałkowany i to dość dokładnie:Szukaj
Zapewniam Cię że temat korzeni był ju tu wałkowany i to dość dokładnie:Szukaj