Fikus Benjaminek

Jeśli uważasz, że twoje drzewko ma naprawdę predyspozycje na bonsai.
Visual

Fikus Benjaminek

Post autor: Visual »

Witajcie!

Chciałbym zrobić sobie bonsai z tej (fikus benjaminek) roślinki, ale to że drzewko nie należy do mnie (konkretniej do mamy :) ) pozostawia mi jedyną możliwość - rozmnożenie. Jednak nie wiem którą gałązkę wybrać - bardziej zdrewniałą czy mało zdrewniałą (ona jest bardzo długa). Poniżej umieszczam linki do zdjęć, na czerwono zaznaczona jest gruba gałązka a na niebiesko ta mniejsza. Chciałbym żebyście mi także poradzili co dalej z tą gałązką robić po wsadzeniu.

Pozdro

PS przepraszam za jakość zdjęć

Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
Answers: 0
20
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

A mama nie pozwoli ci kształtowac z tego co ma?? Z tego co pamietam to takie pierwsze marketsai ktore bylo dostepne w polsce sam dostalem takie na 18tke coprawda tamto drzewko padło ale zostala mi po nim szczepka ktora sobie wyhodowałem na cos podobnie brzydkiego :D

Ta niebieska galazka raczej cieniutka wiec bedziesz długo musiał z nia walczyc natomiast ta druga bardziej obiecujaca. Mozesz tez poobcinac mamie troszke bardziej fikusiora :D tak zebyc mial kilka materiałów. Oczywiscie ciachaj z głowa zeby nie zepsuc dawcy moze kiedys w nim zauwazysz piekno a mama widzac ze ci sie udaje odda ci go w opiece.

Powodzenia.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
ODPOWIEDZ