Ficus 'Natasha' na kamieniu
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Ficus 'Natasha' na kamieniu
Chcę wam pokazać kolejnego ficusa, który dopiero za kilka lat będzie wyglądał tak jak ma wyglądać.
Prawie rok temu znalazł się na kamieniu. Początkowo całość byłaby wkopana o wiele głębiej - wystawało tylko kawałek kamienia. Stopniowo zacząłem go odkrywać.
Aktualnie całość ma 22cm.
Prawie rok temu znalazł się na kamieniu. Początkowo całość byłaby wkopana o wiele głębiej - wystawało tylko kawałek kamienia. Stopniowo zacząłem go odkrywać.
Aktualnie całość ma 22cm.
- Załączniki
-
- 22cm
- mini-mini-DSCN1551.jpg (66.37 KiB) Przejrzano 12638 razy
-
- mini-mini-DSCN1555.jpg (67.84 KiB) Przejrzano 12638 razy
-
- minimalnie inny profil
- mini-DSCN1704.jpg (65.78 KiB) Przejrzano 12639 razy
Adam Cieślik
- AdamJonas
- 20
Sukcesu...hmm:) Póki co to nic wielkiego :tancze: ...ale dzięki
Opierałem się na przykładzie opisanym w Tomlinsonie. Szczepkę z bardzo długimi korzeniami wprost z wody przytwierdziłem do kamienia, nastepnie obwiązałem dosyć lużno taką grubą włóknista dratwą (akurat miałem) i całość posadziłem tak, aby wystawał tylko czubek korzenia. Potem, m/w co miesiąc, zacząłem stopniowo odsłaniać kamień. Dokładniej już się chyba nie da opisać :-P
Czy by sie wywracał?? Wydaje mi sie, że tak. Korzenie są chyba jesczze zbyt wiotkie i całość nie byłaby zbyt stabilna. Tak czy siak mnie nie interesuje ta kwestia.
Opierałem się na przykładzie opisanym w Tomlinsonie. Szczepkę z bardzo długimi korzeniami wprost z wody przytwierdziłem do kamienia, nastepnie obwiązałem dosyć lużno taką grubą włóknista dratwą (akurat miałem) i całość posadziłem tak, aby wystawał tylko czubek korzenia. Potem, m/w co miesiąc, zacząłem stopniowo odsłaniać kamień. Dokładniej już się chyba nie da opisać :-P
Czy by sie wywracał?? Wydaje mi sie, że tak. Korzenie są chyba jesczze zbyt wiotkie i całość nie byłaby zbyt stabilna. Tak czy siak mnie nie interesuje ta kwestia.
- Załączniki
-
- Tak wyglÂądaÂł jeszcze w maju.
- mini-11-05-05_1613.jpg (58.68 KiB) Przejrzano 12570 razy
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2005, 19:33 przez AdamJonas, łącznie zmieniany 2 razy.
Adam Cieślik
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
- AdamJonas
- 20
Drodzy koledzy muszę powiedzieć, że dobierając kamień chodziło mi właśnie o to, aby z czasem był mało widoczny i imitował pień :D Potem się to trochę zmieniło, dlatego zacząłem się zastanawiać nad tym 2gim frontem ...ale czas pokaże jak będzie.
Generalnie był to dla mnie taki eksperyment, próba. Może i co niektórzy mają rację, że styl "na kamieniu" powinien troche inaczej wyglądać, ale wymieniać już go na pewno nie będę
Doceniam krytykę
Generalnie był to dla mnie taki eksperyment, próba. Może i co niektórzy mają rację, że styl "na kamieniu" powinien troche inaczej wyglądać, ale wymieniać już go na pewno nie będę
Doceniam krytykę
Adam Cieślik
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie