moje rosliny
moje rosliny
Witam,
przeczytalem dzial "omawianie drzewek" szukajac zdjec Waszych prawie gotowych (lub gotowych) bonsai. Niestety trudno znalesc przyklady takich drzewek z np. ogolnie dostepnych fikusow. Owszem jakies mlode egzemplarze, ale przewaznie nic poza tym.
Trudno jest cos podpatrzec, czegos nowego sie nauczyc albo poprostu zobaczyc jak inni sobie radza.
To jest moj pierwszy zalozony watek. Chcialem prosic Was o opinie na temat mojej wesolej tworczosci.
Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane:)
MOD: dostosuj sie do regulaminu (http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?f=7&t=5045). Poza tym w jednym poście można zamieszczać aż 10 foto.
przeczytalem dzial "omawianie drzewek" szukajac zdjec Waszych prawie gotowych (lub gotowych) bonsai. Niestety trudno znalesc przyklady takich drzewek z np. ogolnie dostepnych fikusow. Owszem jakies mlode egzemplarze, ale przewaznie nic poza tym.
Trudno jest cos podpatrzec, czegos nowego sie nauczyc albo poprostu zobaczyc jak inni sobie radza.
To jest moj pierwszy zalozony watek. Chcialem prosic Was o opinie na temat mojej wesolej tworczosci.
Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane:)
MOD: dostosuj sie do regulaminu (http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?f=7&t=5045). Poza tym w jednym poście można zamieszczać aż 10 foto.
- Załączniki
-
- natasha.jpg (30.33 KiB) Przejrzano 14276 razy
Ostatnio zmieniony 12 sie 2005, 23:47 przez zorro, łącznie zmieniany 1 raz.
- AdamJonas
- 21
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Najbardziej podoba mi sie 1wszy i 4ty, który zmierza we właściwym kierunku.
Ten 2gi jest typem, którego niezbyt lubię. Poza tym troche jeszcze nieuporządkowany.
Gałęzie 3ciego trochę Ľle uformowane. Razi ich rozmieszczenie po wewnętrznych częściach wygięć.
Ostatni malutki też jest OK, ale jak sam wiesz to dopiero początek.
Ten 2gi jest typem, którego niezbyt lubię. Poza tym troche jeszcze nieuporządkowany.
Gałęzie 3ciego trochę Ľle uformowane. Razi ich rozmieszczenie po wewnętrznych częściach wygięć.
Ostatni malutki też jest OK, ale jak sam wiesz to dopiero początek.
Adam Cieślik
Adamie, pstry ma jedna galazke po wewnetrznej stronie i moim zdaniem ona jak najbardziej pasuje> nie bardzo wyobrazam sobie go z innym ustawieniem owej galezi.
Retusa przewaznie sie podoba ;) kiedys wygladal jak ten z watku Nowicjuszki.
Co rozumiesz pod "nieuporzadkowany"?
Ten czwarty nie nalezy do moich faworytow :P
Retusa przewaznie sie podoba ;) kiedys wygladal jak ten z watku Nowicjuszki.
Co rozumiesz pod "nieuporzadkowany"?
Ten czwarty nie nalezy do moich faworytow :P
Okay, troche zmienilem pstrego tzn. pierwsze wygiecie(od podstawy) jest mocniejsze a dwa nastepne delikatniejsze. Chyba jest lepiej;)
Roslina ta jest u mnie ponad 10lat i niestety nie chce za bardzo grubiec.
Macie jakies doswiadczenia z ta odmiana fikusa?
Dodam jeszcze, ze nie jest to odmiana miniaturkowa.
Adamie na drugim zdjeciu jest wlasnie retusa. Czasami jestem w obi, panda ma zupelnie inne liscie ze o pniu nie wspomne.
retusa:
http://internetbonsaiclub.org/component ... c,16171.0/
http://internetbonsaiclub.org/component ... ic,3524.0/
I jeszcze dwa zdjecia:
Roslina ta jest u mnie ponad 10lat i niestety nie chce za bardzo grubiec.
Macie jakies doswiadczenia z ta odmiana fikusa?
Dodam jeszcze, ze nie jest to odmiana miniaturkowa.
Adamie na drugim zdjeciu jest wlasnie retusa. Czasami jestem w obi, panda ma zupelnie inne liscie ze o pniu nie wspomne.
retusa:
http://internetbonsaiclub.org/component ... c,16171.0/
http://internetbonsaiclub.org/component ... ic,3524.0/
I jeszcze dwa zdjecia:
- Załączniki
-
- retusa sprzed roku, druga strona
- DSC02659.jpg (34.27 KiB) Przejrzano 14102 razy
-
- natasha, zdjecie z wiosny tego roku krotko po cieciu.
- DSCF2474.jpg (37.89 KiB) Przejrzano 14102 razy
Pozdrawiam,
Emil
Emil
Cześć Emilu.
Podoba mi się 1 i 4 zdięcie oraz Retusa,na temat innych nie mam narazie zdania ale myśle że wiesz czego chczesz.
Ja dopiera zaczynam w tym temacie załączam zdięcia moich fikusów.
Życzę sukcesów w dalszej <font color="#FF0000">hodowli //ort</font>.Narazie.
Podoba mi się 1 i 4 zdięcie oraz Retusa,na temat innych nie mam narazie zdania ale myśle że wiesz czego chczesz.
Ja dopiera zaczynam w tym temacie załączam zdięcia moich fikusów.
Życzę sukcesów w dalszej <font color="#FF0000">hodowli //ort</font>.Narazie.
- Załączniki
-
- fikus2.jpg (31.19 KiB) Przejrzano 13646 razy
-
- fikus1.jpg (18.92 KiB) Przejrzano 13646 razy
Pozdrawiam wszystkich.
Romek-ÂŁĂłdz
Romek-ÂŁĂłdz
Dzieki Romku.
Koncepcje to ja raczej mam, na wszystko poza 4tym zdjeciem
Realizacja koncepcji to juz inna sprawa, niektore z odmian fikusa cechuja sie specyficznym wzrostem. Ten np. z czwartego zdjecia rosnie dobrze na czubku a nizsze galezie same z siebie potrafia uschnac
Jak bede mial dostep do cyfrowki to wstawie zdjecia poprawionego pstrego, tegorocznego retusa i czterech nowych natashe (z ktorych jestem b. zadowolony).
Koncepcje to ja raczej mam, na wszystko poza 4tym zdjeciem

Realizacja koncepcji to juz inna sprawa, niektore z odmian fikusa cechuja sie specyficznym wzrostem. Ten np. z czwartego zdjecia rosnie dobrze na czubku a nizsze galezie same z siebie potrafia uschnac

Jak bede mial dostep do cyfrowki to wstawie zdjecia poprawionego pstrego, tegorocznego retusa i czterech nowych natashe (z ktorych jestem b. zadowolony).
Pozdrawiam,
Emil
Emil
Drogi Romku, wcale nie odebralem tego tak jak myslisz, poza tym jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Mialem fikusa tej odmiany co Twoje i jezeli sie nie myle to u nich szybko nastepuje przyrost na grubosc. Jezeli pozwolisz im troche podrosnac to szybko cieszyc sie bedziesz fajnym drzewkiem. Niestety ta odmiana raczej nie chce sie dobrze krzewic.
Zaopatrz sie w f. natashe, to sa doskonale kwiatki
Mialem fikusa tej odmiany co Twoje i jezeli sie nie myle to u nich szybko nastepuje przyrost na grubosc. Jezeli pozwolisz im troche podrosnac to szybko cieszyc sie bedziesz fajnym drzewkiem. Niestety ta odmiana raczej nie chce sie dobrze krzewic.
Zaopatrz sie w f. natashe, to sa doskonale kwiatki

Pozdrawiam,
Emil
Emil
acer6 czy wg. Ciebie drzewko jest za bardzo krzaczaste rowniez na tegorocznych zdjeciach?
Tylko wez pod uwage, ze teraz ma duzo wiecej lisci
Ostatnio pracowalem nad nim troche i na pewno jest bardziej interesujacy, niestety zdjeciami jeszcze nie dysponuje.
Pni jest siedem, redukcja raczej nie wchodzi w gre. Za bardzo nameczylem sie nad ich w miare harmonijnym ukladem. Zgodze sie, nebari jest zbyt duze na dwa czy trzy pnie. To jest jedna z roslin, ktora gorzej wychodzi na zdjeciu niz "na zywo".
Dwa pnie rosna ze srodka a pozostaje piec wokolo i ta ilosc temu drzewku chyba pasuje.
Natashe o dwoch, trzech i czterech pniach tez posiadam. Te rosliny rosna lepiej, grubieja szybciej i mniej z nimi problemow.
Kolejny raz nie zabieralbym sie za taki "lasek" a chcialbym aby wygladal przyzwoicie :-D
Tylko wez pod uwage, ze teraz ma duzo wiecej lisci

Ostatnio pracowalem nad nim troche i na pewno jest bardziej interesujacy, niestety zdjeciami jeszcze nie dysponuje.
Pni jest siedem, redukcja raczej nie wchodzi w gre. Za bardzo nameczylem sie nad ich w miare harmonijnym ukladem. Zgodze sie, nebari jest zbyt duze na dwa czy trzy pnie. To jest jedna z roslin, ktora gorzej wychodzi na zdjeciu niz "na zywo".
Dwa pnie rosna ze srodka a pozostaje piec wokolo i ta ilosc temu drzewku chyba pasuje.
Natashe o dwoch, trzech i czterech pniach tez posiadam. Te rosliny rosna lepiej, grubieja szybciej i mniej z nimi problemow.
Kolejny raz nie zabieralbym sie za taki "lasek" a chcialbym aby wygladal przyzwoicie :-D
Pozdrawiam,
Emil
Emil
zorro popatrz na 1 wariant acera kurde przeciesz to slicznie wyglada o wiele lepiej niz tyle pni , czasami tak jest ze sie na meczysz a potem musisz obciac i wyglada o wiele lepiej popatrz na artykul na stronie KBP jak Grzegorz mial polkaskade i potem obcial ta galaz ktora szla do dolu a zostawil ta ktora byla w pionie i wyglada bardzo ladnie
ale to juz twoj wybor pozdrawiam
ale to juz twoj wybor pozdrawiam

- AdamJonas
- 21
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Moim zdaniem idziesz w dobrym kierunku, ponieważ korona ficusów w naturze wygląda parasolowato. Mógłbyś nawet jeszcze bardziej spłaszczyć koronę lub rozłożyć na boki. W ten sposób robią niektórzy azjatyccy twórcy.
Inna sprawa, że ja osobiście wolę, póki co, kształtować je w typowe drzewa :D
Inna sprawa, że ja osobiście wolę, póki co, kształtować je w typowe drzewa :D
- Załączniki
-
- zorro-ficus.jpg (34.14 KiB) Przejrzano 13687 razy
Adam Cieślik