ficus rianne - jak go kształtować ?
ficus rianne - jak go kształtować ?
witam, zastanawiałem się nad jałowcem i rzeczywiście za małe pieniążki można dostać niezłą roślinkę, jednak ficus wygrał, nie wiem czy to dobrze czy Ľle ale drzewko jest (będzie) niczego sobie, proszę powiedzcie jak go można kształtowć ? czytałem już troche o ficusach, ale najlepiej jest to omówić na konkretnym przykładzie, zalączam więc fotke:
- Załączniki
-
- ficus 1.jpg (65.22 KiB) Przejrzano 10425 razy
Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni ,ale ja myślę ,że <font color="#FF0000">napewno //ort</font> sciąć te maluśkie gałązki na dole a ten jeszcze mało zarośniety pieniek który się rozchodzi to albo go wsiąść na jin albo możesz zrobić drzewko z dwoma pniami.Bardzo mi sie podoba ten fikus możesz zrobić z niego naprawdę coś ładnego i jego pień jest dość gruby
Mam ten gatunek fikusa. Uwazaj bo ma BARDZO łamliwe gałęzie, ja swojego formowałem odciągami a małe gałazki drutowałem cienkim drutem. A co do Twojego fikusa to za bardzo nie mam pomysłu jak go prowadzic. nie widac układu gałązek, i trudno cos powiedziec.
P.s. Arke, jin odpada na fikusie. Jak ty tu widzisz sokana?
Powodzenia
Pozdrawiam
P.s. Arke, jin odpada na fikusie. Jak ty tu widzisz sokana?
Powodzenia
Pozdrawiam
arke zgadza się moja symulacja jest podobna, to wszystko ładnie wyglda ale ja niemam pojęcia od czego zacząć ! za co się zabrać? muszę odczekać jakiś czas czy robić pierwsze kroki od razu, jak go pochylić i czy mogę go przesadzić w mniejszą, niższą doniczkę do bonsai ? jak ciąć gałęzie, które zostawiać ?a na koniec ostatczna wizja drzewka :-D
- Załączniki
-
- ficus 1.jpg (56.38 KiB) Przejrzano 10380 razy
Krzyśku najlepiej zrób to na wiosnę.Pierw poprzeglądaj rózne fotki zobacz jak to robią innimoże Ci wpadnie jakiś pomysł.Jeśli nie masz jeszcze podstawowej wiedzy zapraszam do zakupienia jakies pozadnej ksiązki najlepiej H.Tomilsona.Przeczytaj też na forum kalendarz bonsai pokojowych i młody technik które znajdują się w "przeczytaj zanim coś napiszesz"
Krzyśku , pomyśl nad swoim wirtualem . Drzewko wygląda śmiesznie tzn. zachwiane proporcje ( gałąĽ znacznie grubsza od kontynuacji pnia ) .
Pień jest trochę powyginany i to nie najciekawiej . Na twoim miejscu zastanowił bym się nad kaskadą czy tam 1/2 kaskadą , ewentualnie nad czymś w rodzaju fukanagashi ( ale z mocnym cięciem jednej z gałęzi ) .
Ficus nie potrzebuje zimowego spoczynku , i moim zdaniem można go mocno ciąć przez cały rok ( latem po cięciu wypuści więcej pędów ) . Ficusy przesadzam między jesienią a wiosną ( czyli często wypada to zimą
) , ponieważ wtedy roślina najsłabiej rośnie .
Jeśli dopiero co przesadziłeś to z kolejnym przesadzaniem poczekaj z rok .
Pień jest trochę powyginany i to nie najciekawiej . Na twoim miejscu zastanowił bym się nad kaskadą czy tam 1/2 kaskadą , ewentualnie nad czymś w rodzaju fukanagashi ( ale z mocnym cięciem jednej z gałęzi ) .
Ficus nie potrzebuje zimowego spoczynku , i moim zdaniem można go mocno ciąć przez cały rok ( latem po cięciu wypuści więcej pędów ) . Ficusy przesadzam między jesienią a wiosną ( czyli często wypada to zimą

Jeśli dopiero co przesadziłeś to z kolejnym przesadzaniem poczekaj z rok .
co to jest fukanagashi ???, widze że kaskadowe ułożenie ficusa jest mile widziane ale wydaje mi się że nie mam na to miejsca, kwiatek tak ukształtowany powinien mieć sporo przestrzeni a u mnie na parapecie nie jestem w stanie tego zapewnić, więc jestem za jakimś innym rozwiązaniem stąd moje pytanie o fukanagashi...
chyb chodzilo o fukinagashi czyli styl "targany przez wiatr"
pozdrawiam
mas tu linka jak wyglada fukinagashi
http://www.dallasbonsai.com/bonsaistyles_windswept.html
pozdrawiam
mas tu linka jak wyglada fukinagashi

- Kamil
- Administrator
- 21
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Nie Krzysiu... i widze, ze nie znasz podstaw
Nigdy sie nie zostawia galezi we wewnetrznej czesci zakretu. Jako glowna galaz mialem na mysli tez pierwsza. Musisz powyzej tej galezi wytworzyc jeszcze pare, m.in. na prawo, do tylu itd. Proponuje jednak przed tym poczytac jakas ksiazke.

Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz