Jałowiec Łuskowaty
Jałowiec Łuskowaty
Wczoraj dorwałem takiego jałowca. Kosztował 14 zł i myśle że się opłacało bo według mnie jest to dosyć ciekawy materiał.
Jak na razie usunąłem tylko zbędne gałęzie i zostawiłem te z którch będe tworzył przyszłe bonsai. Co prawda mam już własną koncepcję co do formawania, ale chciał bym usłuszeć wasz głos na jego temat.
:-D
Jak na razie usunąłem tylko zbędne gałęzie i zostawiłem te z którch będe tworzył przyszłe bonsai. Co prawda mam już własną koncepcję co do formawania, ale chciał bym usłuszeć wasz głos na jego temat.
:-D
- Załączniki
-
- IMG_0005.jpg (30.46 KiB) Przejrzano 8090 razy
-
- IMG_0006.jpg (42.24 KiB) Przejrzano 8090 razy
-
- IMG_0007.jpg (41.71 KiB) Przejrzano 8090 razy
A więc, moja koncepcja jest taka:
Mam jeszcze tylko problem z najniższą gałęzią po prawej.
Zastanawiam się czy zostawić ją taką długą czy skrócić o połowe.
Czeka mnie jeszcze pare jinów, i kilka lat zageszczania.
Wydaje mi się że może powstanie coś fajnego z tego drzewka :-D
2 fotka to widok z góry na wsponianą głąĽ :-D
Mam jeszcze tylko problem z najniższą gałęzią po prawej.
Zastanawiam się czy zostawić ją taką długą czy skrócić o połowe.
Czeka mnie jeszcze pare jinów, i kilka lat zageszczania.
Wydaje mi się że może powstanie coś fajnego z tego drzewka :-D
2 fotka to widok z góry na wsponianą głąĽ :-D
- Załączniki
-
- IMG_0001.jpg (20.01 KiB) Przejrzano 7968 razy
-
- IMG_0002.jpg (33.67 KiB) Przejrzano 7969 razy
Oj cięko cieżko bedzie ją wygiąc, bo jest dosyc gruba.
Próbowałem ją troszke wygiąc dłońmi i idzie bardzo cięzko, spodziewam się że musiałbym założyć tak ze 2 - 3 dosyć grube druty :-D
A wracając do zaproponowanych form.
Z założenia miał to być sokan, tylko właśnie zastanawiałem się co zrobić z tą gałązką, czy skrócić czy zrobić sokana z takim długim konarem.
A czy nie wydaje wam się że na han-kengai troszke za wysoka jest ta góra
Próbowałem ją troszke wygiąc dłońmi i idzie bardzo cięzko, spodziewam się że musiałbym założyć tak ze 2 - 3 dosyć grube druty :-D
A wracając do zaproponowanych form.
Z założenia miał to być sokan, tylko właśnie zastanawiałem się co zrobić z tą gałązką, czy skrócić czy zrobić sokana z takim długim konarem.
A czy nie wydaje wam się że na han-kengai troszke za wysoka jest ta góra
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Też myślę, że lepsza jest ta 1wsza wersja
Kamilu tylko, że jeśli on ją skróci to to już bedzie np. moyogi, a przy tak cienkim pniu drzewko może na tym wiele stracic.
Myślę, że można nawiązać do artykułu Grześka: http://www.bonsai.ln.pl/index.php?id=a14200506
Kamilu tylko, że jeśli on ją skróci to to już bedzie np. moyogi, a przy tak cienkim pniu drzewko może na tym wiele stracic.
Myślę, że można nawiązać do artykułu Grześka: http://www.bonsai.ln.pl/index.php?id=a14200506
Adam Cieślik
Hmmm
tak sobie myśle i chyba zdecyduje się na pół kaskade, ale jeszcze pomyśle :-D
ten mały drugi pień nie bardzo mi się podoba, wygląda jak szczała
i jeszcze co do pnia to nie jest on znowu taki cieńki. 3 cm a wyskokość drzewka 40 cm także myśle że proporcja nie taka zła. Oczywiście najlepiej by było gdyby pień miał ok 5 cm :-D
tak sobie myśle i chyba zdecyduje się na pół kaskade, ale jeszcze pomyśle :-D
ten mały drugi pień nie bardzo mi się podoba, wygląda jak szczała
i jeszcze co do pnia to nie jest on znowu taki cieńki. 3 cm a wyskokość drzewka 40 cm także myśle że proporcja nie taka zła. Oczywiście najlepiej by było gdyby pień miał ok 5 cm :-D
No właśnie.I bardzo nie rozumiem.Musze te małe gałązki ,które rozchodzą sie od rozgałęzienia to musze drutować?Kamilu a czy mógł byś mi troszkę to wytłumaczyć?
Bardzo dziekuję za odpowiedĽ i pozdrawiam
ADMIN: Czlowieku! (Piotrku) Miales wyslac e-maila, a nie rejestrowac sie jako nowa osoba. Widac wprawdzie postepy ale to nie wystraczy - porzadek musi byc! Blokuje i to Twoje konto. Czekam na maila, w ktorym napisz co po odblokowaniu Twojego konta (arke) zrobisz.
Bardzo dziekuję za odpowiedĽ i pozdrawiam
ADMIN: Czlowieku! (Piotrku) Miales wyslac e-maila, a nie rejestrowac sie jako nowa osoba. Widac wprawdzie postepy ale to nie wystraczy - porzadek musi byc! Blokuje i to Twoje konto. Czekam na maila, w ktorym napisz co po odblokowaniu Twojego konta (arke) zrobisz.