Podocarpus brązowienie
Podocarpus brązowienie
Jestem początkującym. Mam problem z podocarpusem. Brązowieją liście. Co może być przyczyną?
- Załączniki
-
- B5C64AD0-C358-43E5-9C24-FA2BB2E48320.jpeg (712.67 KiB) Przejrzano 5145 razy
-
- F7975047-CDCA-4D85-A8A2-2C29DDC68D95.jpeg (413.71 KiB) Przejrzano 5145 razy
-
- AF66811A-F138-4E03-ADED-4E6D1A4565BE.jpeg (471.73 KiB) Przejrzano 5145 razy
bry,
pewnie poczekamy na jakiegoś lepszego ode mnie znawcę tematu, a w międzyczasie napisz od kiedy go masz i jak się nim zajmujesz, ew. co w ostatnich tygodniach robiłeś
tak na oko obstawiałbym problem z podlewaniem, patrząc na te wyłażące korzenie może po prostu mieć problem z pobieraniem wody. podłoże wygląda na "sklepowe", a to zazwyczaj oznacza że jest marnej jakości i trudne w odpowiednim podlewaniu
ALE ja się ni cholery nie znam na tym gatunku, klepię sobie dla wprawy w obserwacjach cudzych problemów (i unikaniem ich u siebie w przyszłości). poza tym zwracam uwagę, że fikus stojący obok jest w nędznej kondycji - i tu z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością obstawiam brak światła jako przyczynę. jaka jest wystawa tego okna?
BTW te miseczki obawiam się niewiele dają, powierzchnia zbyt mała, żeby realnie podnieść wilgotność
jsz
pewnie poczekamy na jakiegoś lepszego ode mnie znawcę tematu, a w międzyczasie napisz od kiedy go masz i jak się nim zajmujesz, ew. co w ostatnich tygodniach robiłeś
tak na oko obstawiałbym problem z podlewaniem, patrząc na te wyłażące korzenie może po prostu mieć problem z pobieraniem wody. podłoże wygląda na "sklepowe", a to zazwyczaj oznacza że jest marnej jakości i trudne w odpowiednim podlewaniu
ALE ja się ni cholery nie znam na tym gatunku, klepię sobie dla wprawy w obserwacjach cudzych problemów (i unikaniem ich u siebie w przyszłości). poza tym zwracam uwagę, że fikus stojący obok jest w nędznej kondycji - i tu z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością obstawiam brak światła jako przyczynę. jaka jest wystawa tego okna?
BTW te miseczki obawiam się niewiele dają, powierzchnia zbyt mała, żeby realnie podnieść wilgotność
jsz
Ogólnie oba są kupione w swiat-bonsai.pl, bo czytałem, że właśnie u nich nie ma problemu z podłożem. Jako początkujący nie chciałem zaczynać od przesadzania. Mają około 3 miesięcy. Fikus był za bardzo podlewany, ale już zaczyna się odradzać. Oba są podlewane mniej więcej raz w tygodniu.
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Witaj Piotrku,
tak jak już Przemek wspomniał, te podstawki są i moim zdaniem kontraproduktywne (możesz w ten sposób doprowadzić do gnicia korzeni gdy podstawki są ciągle pełne wody).
Czym sugerujesz się kiedy podlewać? Pytam ponieważ piszesz, że podlewasz jedynie raz w tygodniu…
Czy drzewko stoi cały czas w domu/mieszkaniu?
tak jak już Przemek wspomniał, te podstawki są i moim zdaniem kontraproduktywne (możesz w ten sposób doprowadzić do gnicia korzeni gdy podstawki są ciągle pełne wody).
Czym sugerujesz się kiedy podlewać? Pytam ponieważ piszesz, że podlewasz jedynie raz w tygodniu…
Czy drzewko stoi cały czas w domu/mieszkaniu?
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Podocarpusy lubią wilgoć ale nie zalewanie. U ciebie nie widać by liście wskazywały na brak wody raczej będzie problem z wilgotnością powietrza. Poza tym trzymanie obu tropikalnych roślin za firanką to porażka jeżeli chodzi o bonsai pomnóż to x3. Dla obu światłolubnych roślin to totalna ciemnica.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk