Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hej, nie wiem czy już było to na forum (nie znalazłem), ale może przyda się każdemu, kto chciałby w dość krótkim czasie wyhodować grube fikusy (jak na obrazku). Koncepcja pochodzi ze strony Ausbonsai.
EDIT:
Bez zalogowania nie wyświetla obrazków, więc wrzucam tu:
Załączniki
BonsaiBoy50s fig 2.jpg (28.49 KiB) Przejrzano 14548 razy
Nie wierze żeby nawet przy ficusie dało się to zrobić w 3lata. Chyba że już podczas rozszczepiania podstawy był grubaśny ale to nie zmieni faktu że po 3-5 latach będziemy mieć jako taką podstawę a reszta do dopracowania na kolejne 5-10lat.
Ja zacząłem pracować na marketowych marchewkach, które po prostu pozbawiam bulw. Znajdując odpowiedni egzemplarz, posiadający w miarę długi odcinek prosty nad bulwami i dobrze kształtujące się rozszerzenie początku bulw, można uzyskać przyzwoitego shohina. Fikusy dobrze się ukorzeniają, więc w ciągu jednego sezonu, można mieć roślinę posadzoną do płytkiej doniczki i rozpoczętą pracę nad koroną.
Poniżej dwa fikusy.
Załączniki
na wiosnę posadzony do płytkiej donicy, korona budowana od początku
20131120_165901.jpg (353.22 KiB) Przejrzano 14187 razy
W trakcie przygotowania do odcięcia bulw
20131120_170032.jpg (394.45 KiB) Przejrzano 14187 razy
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Przycinanie nie jest tak prostą kwestią jak się wielu wydaje. Zakładam więc, że powyższa wypowiedź ma charakter żartobliwy. Przez odpowiednie przycinanie "kieruje" się energią rośliny, pobudza się pąki i zagęszcza roślinę, a czasem osiąga się efekt wręcz odwrotny i roślina odrzuca pewne gałęzie. Uproszczona zasada - zapuścić, a potem skrócić do drugiej pary liści, tylko że nie zawsze...
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.