Witam wszystkich na forum. Jestem początkującym adeptem sztuki Bonsai. Mam wielki problem spowodowany tym, że z drzewka bonsai zrobił się brzydko wyglądający... krzaczor. Proszę o rady i sugestie, czy można jeszcze coś naprawić.
Czy dobrym pomysłem byłoby podcięcie gałązek? Wtedy stracę wszystkie zielone listki
A może dobrze by było jakimś drucikiem wygiąć je w dół?
Sami zobaczcie:
Ficus ginseng - zrobił się krzak!
-
- 9
- Imie i nazwisko: Dariusz
- Województwo: mazowieckie
Ficus ginseng - zrobił się krzak!
- Załączniki
-
- bonsai21.jpg (990.51 KiB) Przejrzano 4387 razy
-
- bonsai22.jpg (950.49 KiB) Przejrzano 4387 razy
-
- bonsai23.jpg (908.45 KiB) Przejrzano 4387 razy
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Krzak? Prawie jak BUSZ!
Ciężko roślinę nazwać mianem bonsai bo nie spełnia zupełnie ani jednego kanonu który określa tą sztukę. Popełniłeś wszystkie możliwe błędy przy uprawie fikusa więc najlepiej jak zaczniesz od początku czyli zapewnienia roślinie optymalnych warunków uprawy.
Ciężko roślinę nazwać mianem bonsai bo nie spełnia zupełnie ani jednego kanonu który określa tą sztukę. Popełniłeś wszystkie możliwe błędy przy uprawie fikusa więc najlepiej jak zaczniesz od początku czyli zapewnienia roślinie optymalnych warunków uprawy.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Samo podlewać to jest jeszcze za mało.
Względem podlewania te fikusy nie aż tak bardzo wymagające, w swoich bulwiastych korzeniach są w stanie zgromadzić sporo wody i potrafią przetrwać nawet kilka dni przesuszenia.
Ważniejsza jest większa wilgotność powietrza, ciepło i duuużo światła. A jak już ruszy z kopyta to jeszcze papu.
Względem podlewania te fikusy nie aż tak bardzo wymagające, w swoich bulwiastych korzeniach są w stanie zgromadzić sporo wody i potrafią przetrwać nawet kilka dni przesuszenia.
Ważniejsza jest większa wilgotność powietrza, ciepło i duuużo światła. A jak już ruszy z kopyta to jeszcze papu.
Pozdrawiam, Józef
Od roku mam bonsai ognik to moje pierwsze drzewko ,nie bardzo wiem czy dobrze podcinam. Proszę o rady.
Ferdka pisze:Od roku mam bonsai ognik to moje pierwsze drzewko ,nie bardzo wiem czy dobrze podcinam. Proszę o rady.