Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam
Mam pewien problem dzisiaj zakupiłem Jałowca chinskiego. To będzie mój pierwszy bonsai.
Moje pytanie brzmi jakiego drutu użyć do formowania i jak go przyciąć udrutować żeby stał się podobny do tego za kilkanaście lat
hmm rosnąc ma już 40 CM bez doniczki a to ma być raczej coś mniejszego wiec raczej trzeba przyciąć czubek zamiast warsztatów wole dobra książke i może dam rade :P
Nie chodzi mi o wysokość drzewka tylko o jego masę - czyt. wiek rośliny i grubość pnia...
Oczywiście zrobisz jak uważasz to Twoja decyzja, ja tylko daje wskazówki.
Ten ze zdjęcia to jałowiec chiński odmiana itoigawa. Bardzo popularne i jedno z droższych gatunków na bonsai ma ok 10-15lat więc tyle zajmie ci zrobienie podobnej rośliny tym bardziej że twój to chyba jakiś łuskowy ciężko stwierdzić bo robisz zdjęcie jakbyś chciał pokazać okolicę z okna a nie roślinę. A tymczasem warsztaty bo przez ponad 10lat nie poznałem nikogo kto by się nauczył bonsai przez neta.
Szybciutko z nim na zewnątrz bo za jakiś czas nie będziesz miał nawet materiału na drzewko. To jest roślina która nie ma prawa stać dłużej w pomieszczeniu bo skutki tego będą straszne.