Witam!
Od dziś posiadam drzewko które w sklepie dumnie miało przypiętą nazwę bonsai. Pani w sklepie nie była w stanie mi powiedzieć jaki to gatunek (co mnie nie zdziwiło). Dlatego mając tą wątpliwoc chciałbym zaczerpnąć waszej fachowej porady. Czy ktoś potwierdzi że to bonsai? A jeśli tak to może ktoś rozpoznaje co to za gatunek? Chciałbym się tego dowiedzieć aby móc wyczytać jaka pielęgnacja dla tego drzewka jest najlepsza.
Czy to wogóle bonsai??
-
- 11
- Imie i nazwisko: Artur
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Podstawowa i skromna definicja z Wiki:
Bonsai, sztuka bonsai (jap. 盆栽 karłowate drzewo w naczyniu?, bon – płaska taca lub pojemnik, sai – roślina; chiń. penjing) – sztuka miniaturyzowania drzew lub krzewów uprawianych w odpowiednio dobranych, płaskich pojemnikach. Efekt ten jest uzyskiwany poprzez specyficzne przycinanie oraz pielęgnację. W potocznym znaczeniu – zminiaturyzowane rośliny o sztucznie wymuszonym, płytkim systemie korzeniowym umieszczone w płaskim naczyniu.
Biorąc pod uwagę pogrubienie to każdy krzaczor w doniczce będzie bonsai. Niestety nie jest to takie łatwe bo jest to jak później możesz przeczytać "sztuka miniaturyzacji drzew i krzewów" a to oznacza że wiążą się z tym ograniczenia i kanony formy. Bonsai to nie tylko drzewo w pojemniku to także cała otoczka z prezentacją rośliny utrzymaniu jej w dobrej kondycji jak również harmonii formy drzewa z donicą.
Znając taką definicję można sobie odpowiedzieć na zadane pytanie.
Bonsai, sztuka bonsai (jap. 盆栽 karłowate drzewo w naczyniu?, bon – płaska taca lub pojemnik, sai – roślina; chiń. penjing) – sztuka miniaturyzowania drzew lub krzewów uprawianych w odpowiednio dobranych, płaskich pojemnikach. Efekt ten jest uzyskiwany poprzez specyficzne przycinanie oraz pielęgnację. W potocznym znaczeniu – zminiaturyzowane rośliny o sztucznie wymuszonym, płytkim systemie korzeniowym umieszczone w płaskim naczyniu.
Biorąc pod uwagę pogrubienie to każdy krzaczor w doniczce będzie bonsai. Niestety nie jest to takie łatwe bo jest to jak później możesz przeczytać "sztuka miniaturyzacji drzew i krzewów" a to oznacza że wiążą się z tym ograniczenia i kanony formy. Bonsai to nie tylko drzewo w pojemniku to także cała otoczka z prezentacją rośliny utrzymaniu jej w dobrej kondycji jak również harmonii formy drzewa z donicą.
Znając taką definicję można sobie odpowiedzieć na zadane pytanie.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
to jest azalia
-
- 11
- Imie i nazwisko: Sara Elsner
- Województwo: opolskie
Też jestem pewna że to jest azalia
------------------------------------------------------
ubrania dla dzieci, dobry adwokat lublin,dentysta wrocław
------------------------------------------------------
ubrania dla dzieci, dobry adwokat lublin,dentysta wrocław
Ostatnio zmieniony 26 sie 2014, 12:27 przez violka10, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- 11
- Imie i nazwisko: Wieslaw Radwan
- Województwo: lódzkie
Nie jestem doświadczonym znawcą bonsai ale akurat to mi nie wygląda na azalię.
-------------------------------------------------------
taniec brzucha poznań, olej opałowy kielce, biuro rachunkowe rybnik, ubranka dla dzieci, mirsk
-------------------------------------------------------
taniec brzucha poznań, olej opałowy kielce, biuro rachunkowe rybnik, ubranka dla dzieci, mirsk