Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam. Mirt 4lata. Tej jesieni przesadzony. Teraz stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu. Proszę o poradę dotyczącą przyszłego cięcia. Jak mocno ciąć wiosną?
Najpierw zastanów się, co chcesz z tym zrobić, jak ma to wyglądać w przyszłości.
Mirty można ciąć mocno, co widać po tej właśnie roślinie: pocięta dość drastycznie i wypuszcza młode pędy z czego się da.
Ale z mocnego cięcia powstaje u mirtu bezładna plątanina cieniutkich gałązek i tworzy się nie bonsai, tylko strzyżony krzew jak we francuskich ogrodach.
Należałoby w zasadzie uporządkować całość (o ile mogę zobaczyć na zdjęciu, gubsze gałązki rosną pod dziwnymi kątami), pozwolić odrosnąć młodym pędom, odczekać aż ciut zdrewnieją, wybrać te które zostaną i dopiero wtedy rozbudowywać zieleń na poszczególnych gałęziach.
Ja tak żeby nie zakładać nowego tematu to się może dołączę. Od kilku miesięcy zacząłem czytać o bonsai, i ze względu na warunki mieszkaniowe interesują mnie tylko indor. poczytałem bardzo, bardzo, trochę i wziąłem się za mirta... Proszę o krótką opinie czy z tego coś będzie?
Ostatnio zmieniony 07 lip 2013, 09:07 przez tm21, łącznie zmieniany 1 raz.