Witam wszystkich .
Jestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieje ze trafiłem do odpowiedniego działu.
Dwa tygodnie temu nabyłem w supermarkecie karmone drobnolistną Drzewko jak było napisane ma cztery lata i wygladało na zdrowe. Po kilku dniach zauwazyłem ze liscie traca zdrowy zielony kolor i staja sie jakby bladsze, a nastepnie zaczynaja sie pojawiac na nich brazowe plamy. starsze liscie usychaja a młodsze zaczynaja sie marszczyc.
teraz pytanie o przyczyne. czy to zmiana srodowiska, niewłasciwa opieka ( moje doswiadczenie zadne, a wiedza oparta na internecie ) czy to jakas choroba, rodzaj grzyba czy moze jakis szkodnik.
Drzewko podlewam zgodnie z instrukcja nie przelawam. stoi przy oknie z dala od kaloryfera. Wilkgotnosc w pomieszczeniu ok 50 %.
Zamieszczam zdjecia.
Bede wdzieczny za kazda sugestie jak je ratowac
Pozdrawiam
Mariusz
brazowiejace liscie karmona drobnolistna
-
- 11
- Imie i nazwisko: mariusz
- Województwo: małopolskie
brazowiejace liscie karmona drobnolistna
- Załączniki
-
- 20130216_192452_resized.jpg (230.25 KiB) Przejrzano 3142 razy
- Bakus
- 14
- Imie i nazwisko: Mariusz
- Województwo: pomorskie
po drugie to nie jest karmona radzę drzewko postawić w jasnym miejscu jesli takiego nie posiadasz zastosuj doswietlanie
oczywiście podlewać
przed podlewaniem zawsze sprawdzaj palcem czy ziemia jest lekko przesuszona jako dodatek radzę użyć hormonu wzrostu rośliny
oczywiście podlewać
przed podlewaniem zawsze sprawdzaj palcem czy ziemia jest lekko przesuszona jako dodatek radzę użyć hormonu wzrostu rośliny