Opadające Liście Sageretia
Opadające Liście Sageretia
Witam serdecznie na forum, jestem nowym użytkownikiem amatorem i muszę skorzystać z wiedzy i doświadczenia starszych kolegów.
Otóż dostałem na prezent dwa tygodnie temu drzewko bonsai z OBI. Wyglądało ładnie i zdrowo.
Szukałem gatunku do jakiego go przyporządkować i czytając oglądając zdjęcia myślę że to sageretia.
Zastosowałem się do "zasad obsługi drzewka" i podlewałem powoli raz dziennie oraz zraszałem liście.
Na chwilę obecną drzewko traci liści i nie wygląda zdrowo, dodatkowo uciekają z niego małe muszki jakby owocówki. Drzewko stoji zdala od okna
Co może być powodem w/w dolegliwości, jak zmienić podlewanie, może nawozić?
z gory dziękuję za .
zdjęcia poniżej
Otóż dostałem na prezent dwa tygodnie temu drzewko bonsai z OBI. Wyglądało ładnie i zdrowo.
Szukałem gatunku do jakiego go przyporządkować i czytając oglądając zdjęcia myślę że to sageretia.
Zastosowałem się do "zasad obsługi drzewka" i podlewałem powoli raz dziennie oraz zraszałem liście.
Na chwilę obecną drzewko traci liści i nie wygląda zdrowo, dodatkowo uciekają z niego małe muszki jakby owocówki. Drzewko stoji zdala od okna
Co może być powodem w/w dolegliwości, jak zmienić podlewanie, może nawozić?
z gory dziękuję za .
zdjęcia poniżej
- Załączniki
-
- bonsai 1.jpg (873.43 KiB) Przejrzano 5645 razy
-
- bonsai 2.jpg (915.5 KiB) Przejrzano 5645 razy
-
- bonsai 3.jpg (957.29 KiB) Przejrzano 5645 razy
To karmona. Z Twojego opisu i zdjęć wynika, że przyczyną pogarszania się jej kondycji jest brak światła i zbyt częste podlewanie. Postaw jak najszybciej na parapecie i podlewaj (najlepiej przez zanurzenie) po delikatnym przeschnięciu podłoża.
Pozdrawiam z okolic Poznania
Dzięki za podpowiedź:)
dałem ją na parapet, poczekam aż gleba się przesuszy i jutro będę zanurzał.
Jest szansa żeby jeszcze drzewko odratować?
aha i co z tymi małymi muszkami?(bardzo ich mało ale są)
nawozić, jakiegoś prepratu użyć?
dałem ją na parapet, poczekam aż gleba się przesuszy i jutro będę zanurzał.
Jest szansa żeby jeszcze drzewko odratować?
aha i co z tymi małymi muszkami?(bardzo ich mało ale są)
nawozić, jakiegoś prepratu użyć?
Tutaj nie ma co odratowywać, bo drzewko wygląda dobrze. Muszki powinny zniknąć po pierwszych przesuszeniach.
Pozdrawiam z okolic Poznania
aha no to okej:) bede sie starał doprowadzić roślinkę do porządku:)