jałowiec początek
-
- 15
- Imie i nazwisko: Adrian Kos
- Województwo: dolnośląskie
jałowiec początek
Witam!
Wstępnie uformowałem, ale wybieram się z nim na warsztaty w maju. Donica oczywiście przejściowa, dwa lata temu go pozyskałem. Co o nim myślicie? Na warsztatach będzie dopracowany.
Pozdrawiam!
Wstępnie uformowałem, ale wybieram się z nim na warsztaty w maju. Donica oczywiście przejściowa, dwa lata temu go pozyskałem. Co o nim myślicie? Na warsztatach będzie dopracowany.
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- front
- 100_3479 - Kopia.JPG (89.5 KiB) Przejrzano 5375 razy
-
- 100_3480 - Kopia.JPG (91.81 KiB) Przejrzano 5375 razy
-
- 100_3481 - Kopia.JPG (91.56 KiB) Przejrzano 5375 razy
-
- 100_3482 - Kopia.JPG (87.5 KiB) Przejrzano 5375 razy
-
- 15
- Imie i nazwisko: Adrian Kos
- Województwo: dolnośląskie
To jest najbardziej aktualne zdjęcie, na warsztatach zostało posadzone w przejściową doniczkę. Docelowo będzie posadzone najprawdopodobniej pod innym kątem tak jak to zdjęcie z lipca, ale teraz niech nabiera sił.
- Załączniki
-
- 100_4349 - Kopia.JPG (82.65 KiB) Przejrzano 5207 razy
- 00seba
- 17
- Imie i nazwisko: Sebastian
- Województwo: lubelskie
- Kontakt:
witaj
kat nasadzenia z przedostatniego zdjęcia był najlepszy, wówczas gałęzią z lewej strony byś zrównoważył drzewo. materiał ogólnie bardzo słabo przygotowany , powinieneś kilka sezonów na nim popracować jedynie poprzez cięcie i uszczykiwanie, zbudować odpowiednia masę zieleni a nie formować kiedy nie masz bardzo z czego . na twoim miejscu pościnał bym te wszystkie druty bo i tak żadnej konkretnej formy to on nie ma i zapuścił drzewo . wiosną na pełne słońce , nawóz organiczny i dobre podlewanie. jak jałowiec zacznie odzyskiwać wigor i wypuszczać silne przyrosty wówczas za nożyczki i pracować poprzez cięcie i tak ze dwa sezony a drzewo nabierze energii i wówczas będziesz miał co układać. a i te jiny do usunięcia.
kat nasadzenia z przedostatniego zdjęcia był najlepszy, wówczas gałęzią z lewej strony byś zrównoważył drzewo. materiał ogólnie bardzo słabo przygotowany , powinieneś kilka sezonów na nim popracować jedynie poprzez cięcie i uszczykiwanie, zbudować odpowiednia masę zieleni a nie formować kiedy nie masz bardzo z czego . na twoim miejscu pościnał bym te wszystkie druty bo i tak żadnej konkretnej formy to on nie ma i zapuścił drzewo . wiosną na pełne słońce , nawóz organiczny i dobre podlewanie. jak jałowiec zacznie odzyskiwać wigor i wypuszczać silne przyrosty wówczas za nożyczki i pracować poprzez cięcie i tak ze dwa sezony a drzewo nabierze energii i wówczas będziesz miał co układać. a i te jiny do usunięcia.
Pozdrawiam serdecznie z Lubelszczyzny
http://bonsaisabamiki.freehost.pl/
http://bonsaisabamiki.freehost.pl/
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Nie wiem czy to wina balansu bieli na zdjęciu, czy po prostu zimy, ale zieleń nie wygląda zbyt zdrowo.
Poza tym - wg zdjęć nie minął rok a ja to widzę trzecią donicę. Nie za dużo trochę tych zabiegów. Daj mu trochę odsapnąć, zarosnąć i nabrać wigoru.
Poza tym - wg zdjęć nie minął rok a ja to widzę trzecią donicę. Nie za dużo trochę tych zabiegów. Daj mu trochę odsapnąć, zarosnąć i nabrać wigoru.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
- nicrum
- 13
- Imie i nazwisko: Marcin Nowak
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Damian dobrze mówi, w takim krótkim czasie tyle prac to nawet najsilniejsze drzewka nie przeżyją. Widać że sam nie wiesz jak drzewko ma wyglądać. Zdecyduj się co chcesz osiągnąć i po kilku latach weź się do pracy a teraz tylko dbaj o kondycję.
Forma drzewka jest ok, jak zarośnie, poprzycinasz i poukładasz zieleń będzie ok
Forma drzewka jest ok, jak zarośnie, poprzycinasz i poukładasz zieleń będzie ok
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.