Jalowiec
-
- 12
- Imie i nazwisko: Dawid.B
- Województwo: pomorskie
Jalowiec
Witam.jestem nowy na forum i generalnie od nie dawna interesuje sie bonsai.Ostatnimi dniami kupilem material na bonsai ( jalowiec) mam na niego "jakis" pomysl aczkolwiek mam tez kilka pytan i watpliwosci . Wiec zaczynam
1.czy gorka ziemi nie jest za duza ?
2.w jaki sposob latwiej / lepiej bedzie go drutowac . Odciagi czy cos innego
3.w sumie to juz 2 tyg od przesadzenia . Zostal nawieziony nawozem do iglakow oraz opryskany asahi . Lecz nadal nie pojawil sie ani jeden przyrost
Jutro dodam zdjecia . Niestety problemy techniczne
1.czy gorka ziemi nie jest za duza ?
2.w jaki sposob latwiej / lepiej bedzie go drutowac . Odciagi czy cos innego
3.w sumie to juz 2 tyg od przesadzenia . Zostal nawieziony nawozem do iglakow oraz opryskany asahi . Lecz nadal nie pojawil sie ani jeden przyrost
Jutro dodam zdjecia . Niestety problemy techniczne
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Stoi w strasznym błocie, podłoże jest za ciężkie co może skutkować gniciem. Mam nadzieję że nie stoi w mieszkaniu.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
- slam
- 12
- Imie i nazwisko: Marcin
- Województwo: śląskie
Jeśli drzewko stoi w mieszkaniu, to koniecznie na dwór z nim. To nie jest Indoor. Jałowce nie lubią przelania a tak trochę wygląda ta ziemia. Po takim ogoleniu drzewka, ja bym je wsadził normalnie do ziemi tj. ogródka i zostawił na jakiś rok. Jak już je ogoliłeś to możesz też zadrutować i nadać jakąś formę.
-
- 12
- Imie i nazwisko: Andrzej
- Województwo: dolnośląskie
Moim zdaniem drzewko wyglądałoby bardziej efektownie gdybyś skierował gałązki bardziej w dół. Nie za bardzo podoba mi się sam układ gałęzi - wydaje się jakby rosły parami na przeciw siebie, co sprawia że drzewko staje się symetryczne. Obawiam się że za dużo gałęzi wyciąłeś - brakuje jak dla mnie ze dwóch. Te dwie uzupełniony byłby przód i tył. Pozbyłbym się tez tego szpica na samej górze, a wierzchołek zrobiłbym z jednej z gałązek.
-
- 12
Stal w mieszkaniu na potrzeby zdjecia . Tak stoi na zewnatrz . Miejsce polcien , podlewanie umiarkowane. Jesli chodzi o uklad galezi to drutowane beda w najblizszym czasie musze tylko drut dokupic. Faktycznie jedna galaz za duzo zostala usunieta teraz ro widze . Dzieki za komentarze i wszystkie rady
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Rosna w ogole jakies galezi do tylu???
Ja bym na Twoim miejscu z przesadzeniem poczekal do wiosny a do tego czasu uwazal z podlewaniem. Jakiego podloza uzyles?
Ja bym na Twoim miejscu z przesadzeniem poczekal do wiosny a do tego czasu uwazal z podlewaniem. Jakiego podloza uzyles?
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
-
- 12
Hej . Niestety nie rosna do tylu. Ziemie do iglakow substrala. Generalnie juz wiem gdzie popelnilem bledy i nastepnym razem juz ich nie popelnie .. Gdzie w trojmiescie mozna kupic ziemie i narzedzia do bonsai . Nie chce zamawiac przez neta
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Tutaj masz liste sklepow w Polsce: sklepy.html
To zle, ze rosna jedynie na boki. Sprobuj tak poukladac istniejace galezie aby byly skierowane w miare we wszystkie strony.
To zle, ze rosna jedynie na boki. Sprobuj tak poukladac istniejace galezie aby byly skierowane w miare we wszystkie strony.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz