Benjamin uratowany ze śmietnika
Benjamin uratowany ze śmietnika
Witam uratowałem ze smietnika tego Benjamina, komus opadły listki wiec go wyrzucił.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2012, 12:17 przez jaworas84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 16
- Imie i nazwisko: Jurek M
- Województwo: śląskie
Witam
1. Po pierwsze to nie jest Ficus Benjamina.
2. Po drugie najpierw sprawdź czy on jeszcze żyje (najlepiej zdrapać paznokciem trochę kory - jeżeli jest zielony pod spodem to żyje)
4. Jeżeli żyje musisz doprowadzić go do wypuszczenie nowych liści i dopiero wtedy myśleć o jakichś cięciach korygujących
3. Na razie nie ma co kształtować - a podstawowa forma już została nadana.
1. Po pierwsze to nie jest Ficus Benjamina.
2. Po drugie najpierw sprawdź czy on jeszcze żyje (najlepiej zdrapać paznokciem trochę kory - jeżeli jest zielony pod spodem to żyje)
4. Jeżeli żyje musisz doprowadzić go do wypuszczenie nowych liści i dopiero wtedy myśleć o jakichś cięciach korygujących
3. Na razie nie ma co kształtować - a podstawowa forma już została nadana.
Pokazałem jego zdjęcie znajomemu ogrodnikowi i powiedZial ze to wlasnie jest benjamin, wiec co to jest?Tak jest zielony pod korą i już zaczął wypuszczać listki
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Też mi nie wygląda na fikus - jak się pokażą młode liscie to daj fotkę.
Anna Dorota
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Ławo i szybko możesz się upewnić. Zrań drzewo jak poleci biały sok to na 100% fikus. Jaki? Okaże się po pierwszych liściach.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Jak przytnę gałązke to leci biały sok, już ładnie pusciły listki, myślę że będzie z niego fajne drzewko