Dąb z mojego lasu
- Pen-Jing
- 18
- Imie i nazwisko: Tomek
- Województwo: małopolskie
- Kontakt:
Dąb z mojego lasu
Wędrując późną jesienią po lesie w okolicy mojego domu zauważyłem całkiem ciekawego dęba. Wrzucam fotkę, czy ktoś ma jakiś pomysł co do formy na bonsai?
- Załączniki
-
- dab.jpg (98.46 KiB) Przejrzano 3016 razy
"Kiedy uczeń jest gotowy, mistrz zawsze się pojawi"
www.sztukabonsai.pl
www.sztukabonsai.pl
- 00seba
- 18
- Imie i nazwisko: Sebastian
- Województwo: lubelskie
- Kontakt:
witaj
jak dla mnie nic ciekawego. gdybanie na podstawie takiego zdjęcia nic nie da. nawet nie mamy pojęcia jak wysoka jest roślina i co ma pod spodem, jak głęboko pod warstwą ściółki ma nebari. roślina jest prawdopodobnie już dość stara ( biorąc pod uwagę fakturę kory ) przez co będzie ciężko tworzyć nowe boczne przyrosty ze starego pnia. jeżeli zdecydujesz się na silne cięcie i pozostawienie niewielkiego pniaka i budowę od zera to życzę powodzenia , jedynie sensownym było by wykorzystanie na formę literacką za czym przemawia długi poskręcany pień i liczne naturalne shari . pozostaje jedynie zadać sobie pytanie czy warto ?? no i życzę powodzenia w walce z mączniakiem, bo przy tak słabych kondycyjnie dębach atakuje bardzo mocno.
ja osobiście proponuję ci poszukać czegoś innego , np. lipy lub graba , bardzo często lipę można spotkać w okolicach rowów przydrożnych
jak dla mnie nic ciekawego. gdybanie na podstawie takiego zdjęcia nic nie da. nawet nie mamy pojęcia jak wysoka jest roślina i co ma pod spodem, jak głęboko pod warstwą ściółki ma nebari. roślina jest prawdopodobnie już dość stara ( biorąc pod uwagę fakturę kory ) przez co będzie ciężko tworzyć nowe boczne przyrosty ze starego pnia. jeżeli zdecydujesz się na silne cięcie i pozostawienie niewielkiego pniaka i budowę od zera to życzę powodzenia , jedynie sensownym było by wykorzystanie na formę literacką za czym przemawia długi poskręcany pień i liczne naturalne shari . pozostaje jedynie zadać sobie pytanie czy warto ?? no i życzę powodzenia w walce z mączniakiem, bo przy tak słabych kondycyjnie dębach atakuje bardzo mocno.
ja osobiście proponuję ci poszukać czegoś innego , np. lipy lub graba , bardzo często lipę można spotkać w okolicach rowów przydrożnych
Pozdrawiam serdecznie z Lubelszczyzny
http://bonsaisabamiki.freehost.pl/
http://bonsaisabamiki.freehost.pl/
Sebastian ma rację. Wszystko zależy od tego, co jest pod spodem. A znając życie - będzie rozczarowanie. Jeśli jednak okaże się, że układ pod spodem jest idealny, to uważam, że drzewko jest warte zachodu. Poszedłbym w tym kierunku: Przepraszam za efekt końcowy, ale komputer nie jest moją mocną stroną. Jak zwykle wyszła parasolka. Mam nadzieję, że wiadomo o jaki kierunek chodzi.
ADMIN: nieodpowiedni dzial (to zaden bonsai) -> podstawy
- Załączniki
-
- dab.jpg (34.6 KiB) Przejrzano 2994 razy
-
- dąb2.JPG (31.78 KiB) Przejrzano 2994 razy
Pozdrawiam z okolic Poznania