Pierwsze drzewko
-
- 14
- Imie i nazwisko: Adrian R
- Województwo: mazowieckie
Pierwsze drzewko
Witam !
Złapałem bakcyla na bonsai...
Chce kupić pierwsze drzewko i potrzebuję ..
Musi to być koniecznie outdoor, ponieważ mam w domu dwa koty, które nienawidzą zieleni :P - wszystkie rośliny wywalają, rozkopują, gryza i w ogóle :P
Dodatkowo, powinien być łatwy w hodowli, ponieważ jestem amatorem, dopiero zaczynam.
Mam ładne miejsce na balkonie dla niego.
Myślałem nad Wiązem drobnolistnym, ale w żadnym porządnym sklepie z Bonsai w warszawie ich nie mają, bo po prostu są zbyt pospolite.
Tutaj nasuwa się pytanie. Opłaca się kupować takiego wiąza ze sklepu typu OBI, czy IKEA, czy może macie polecić jakiś specjalistyczny sklep bonsai w warszawie ?
A może wybrać coś innego niż wiąz, ale równie prostego w hodowli ?
Na drzewko chce przeznaczyć max. 120 zł.
Nie chce brać żadnych drzewek ze szkółki, bo po prostu potrzebuję już "gotowej" roślinki, żeby popatrzeć jak reaguje na podlewanie, przycinanie, zimowanie itd. zeby się czegoś nauczyć.
Dobrze, to chyba tyle
Pozdrawiam serdecznie
Najtel
Złapałem bakcyla na bonsai...
Chce kupić pierwsze drzewko i potrzebuję ..
Musi to być koniecznie outdoor, ponieważ mam w domu dwa koty, które nienawidzą zieleni :P - wszystkie rośliny wywalają, rozkopują, gryza i w ogóle :P
Dodatkowo, powinien być łatwy w hodowli, ponieważ jestem amatorem, dopiero zaczynam.
Mam ładne miejsce na balkonie dla niego.
Myślałem nad Wiązem drobnolistnym, ale w żadnym porządnym sklepie z Bonsai w warszawie ich nie mają, bo po prostu są zbyt pospolite.
Tutaj nasuwa się pytanie. Opłaca się kupować takiego wiąza ze sklepu typu OBI, czy IKEA, czy może macie polecić jakiś specjalistyczny sklep bonsai w warszawie ?
A może wybrać coś innego niż wiąz, ale równie prostego w hodowli ?
Na drzewko chce przeznaczyć max. 120 zł.
Nie chce brać żadnych drzewek ze szkółki, bo po prostu potrzebuję już "gotowej" roślinki, żeby popatrzeć jak reaguje na podlewanie, przycinanie, zimowanie itd. zeby się czegoś nauczyć.
Dobrze, to chyba tyle
Pozdrawiam serdecznie
Najtel
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Przeca masz centrum bonsai w Wa-wie czemu tam nie zajrzysz na pewno służą pomoca.
viewtopic.php?f=9&t=5926
viewtopic.php?f=9&t=5926
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 14
No tak, właśnie wiem, ale sprawa wygląda tak:
1. Nie mają tam wiązu drobnolistnego
2. Najtańsze drzewko tam kosztuje 150 zł, a ja niechce tyle wydać na bonsai niemając żadnego doświadczenia. Boje się poprostu, że mi zwiędnie i strace pieniądze.
1. Nie mają tam wiązu drobnolistnego
2. Najtańsze drzewko tam kosztuje 150 zł, a ja niechce tyle wydać na bonsai niemając żadnego doświadczenia. Boje się poprostu, że mi zwiędnie i strace pieniądze.
w takim razie możesz zaryzykować na jakiegoś markeciaka przynajmniej będziesz miał czym się na początek zająć i sprawdzić w praktyce czy podołasz utrzymać go przy życiu. ostatnio widziałem dość znośne w Leroy Merlin w Wrocławiu ale w wa-wie też coś znajdziesz
Z wyrazami szacunku Yacek K.
-
- 14
Dzieki.
Tylko jak wybrać drzewko, żeby nie wyglądało jak "marketowiec" ? :P
Bo wybiore takie, które jest w najlepszym stanie wizualnym i jest w miare ładnie przycięte.
I jeszcze jedno pytanie...
Czy wiązowi na outdoor będzie przeszkadzać dym papierosowy z 30 papierosów dziennie ? Bo akurat w miejscu gdzie chce żeby stał mój wiąz jest kolo, który pali paczke dziennie :/
Tylko jak wybrać drzewko, żeby nie wyglądało jak "marketowiec" ? :P
Bo wybiore takie, które jest w najlepszym stanie wizualnym i jest w miare ładnie przycięte.
I jeszcze jedno pytanie...
Czy wiązowi na outdoor będzie przeszkadzać dym papierosowy z 30 papierosów dziennie ? Bo akurat w miejscu gdzie chce żeby stał mój wiąz jest kolo, który pali paczke dziennie :/
- Herpestes
- 15
- Imie i nazwisko: Leszek Gramacki
- Województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
A może najpierw wybierz gatunek,potem dowiedz się jak te drzewko pielęgnować a dopiero po tym zakup jakąś sztuke.
http://leszekgramacki.blogspot.com/
-
- 14
No właśnie zdecydowałem się na wiąza drobnolistnego. Byłem dzisiaj w 4-rech sklepach: OBI, Praktiker, Tomaszewski i Centrum Ogrodnicze Warszawa, ale mieli tam bardzo brzydkie Bonsai. Jedynie w Tomaszewskim były bardzo ładne, ale wiąz był tylko jeden i mial brzydkie nebari :P
Kilka dni temu widziałem klona z czerwonymi liśćmi w Leroy Merlin, myślicie, że dam sobie z nim radę jako outdoor ?
Kilka dni temu widziałem klona z czerwonymi liśćmi w Leroy Merlin, myślicie, że dam sobie z nim radę jako outdoor ?
klon palmowy jest dość przyjemny choć wymaga nieco więcej uwagi niż wiąz
ostateczna decyzja zawsze będzie należała do Ciebie
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Kontakt:
To daj sobie koleś spokój. Na Połczyńskiej za drogo - chociaż są drzewka od 30 zł, w 6 innych sklepach nic nie ma. No cudownie. Najlepiej to kupic drzewko za 3 zł i żeby miało pień grubości uda, 500 lat i kwitło ... [-o<
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
http://przemekradomyski.blog.onet.pl