00seba, ja natomiast mam takie uwagi. Roślina jest krzakiem i obecnie wygląda jak krzak, o czym świadczy pokrój gałęzi, co w przypadku bonsai nie jest wskazane a i przy prowadzeniu drzew w stanie wolnym jest niedopuszczalne wręcz. Chodzi mi głównie o liczne pędy skierowane ku górze, które powoduję powstanie wielu konkurencyjnych wierzchołków. Jeśli chcesz ją prowadzić na drzewo, a domyślam się, że tak skoro to bonsai i wiadomo, co bonsai ma przedstawiać, to zwróć uwagę, że obecnie nie ma osi. Kolejny mankament to wielkość liści a wysokość drzewa. Sam mam taki problem z klonem pospolitym, który ma bajeczne nebari po przejściach kosiarkowo-dziecięcych, ale niestety ze względu na wielkość liści, znacznie większych niż u kaliny, dyskwalifikuje go jako shohin. Kalina ma piękne przebarwienia, co już nam zaprezentowałeś, więc albo drzewo powinno być wyższe, albo powinno się je prezentować w stanie bezlistnym (a szkoda by było), a tu nam się kłania układ gałęzi. Widzę, że puszczasz pęd przewodnik czyli zamiarujesz podwyższyć roślinę. Dlatego właśnie przydałoby się rozchylenie na poziom tych innych pędów, ponieważ hamują one wzrost tego głównego, który ma się stać w przyszłości osią drzewa. Poziome położenie spowalnia wzrost gałęzi oraz wzmaga kwitnięcie i owocowanie u drzew owocowych. Sądzę, że powinieneś zastosować tu więcej zabiegów używanych w sadownictwie, co pozwoli na szybrze i lepsze osiągnięcie efektów. Oczywiście pośpiech nie jest wskazany, ale tak się składa że w tym wypadku to co jest lepsze dla rośliny równa się szybsze. Sugerowałbym też dobranie terminu i jakości cięcia. Jest to pestkowiec więc źle reaguje na cięcia zimowe. Cięcia wiosenne, gdzieś w marcu, wzmagają jego rozwój, a cięcia letnie, po zbiorach (w normalnym stanie

) hamują go. Do tego wchodzi gojenie się ran, które jest łatwiejsze w okresie letnim. Proponuję wyciąć niepotrzebne gałęzie, czubek ściąć nieco mocniej niż pędy boczne, które należy dogiąć do dołu (już nie ze względu na zasady bonsai'owe, a sadownicze) i skrócić je ewentualnie i jedno oczko lub zostawić w spokoju. W lato podciąć mocno pędy boczne a czubek zostawić. To są moje sugestie na podstawie przemyśleń, bo roślina jest nietypowa, przyjemna dla oka i warto by było stworzyć z niej ładny element display'u. Tylko postaw sobie wpierw pytanie kiedy ma być ona reprezentatywna.I jest to Kalina koralowa Viburnum opulus "Compactum", i chyba tylko w handlu skracana do nazwy Kaliny karłowata ze względu na pokrój.
Pozdrawiam,
Maciek.