biały nalot na ziemi
biały nalot na ziemi
witam mam mały nietypowy problem.otóż na ziemi w której posadzone jest moje bonsai pojawił się biały nalot jakby pleśń. wcześniej był łady, zielony mech a teraz ten nalot.co to jest?pozdrawiam
dzieki za diagnoze ale jak mam sie tego pozbyc?
-
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel Kozuch
- Województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Wyrzuciłem tyle ziemi ile trzeba było, a później uzupełniłem braki. Zwróć uwagę na krawędzie doniczki, jeśli jest na nich nalot dokładnie go usuń. Bo ja przeoczyłem w jednym rogu i chyba to wykończyło mi drzewko.
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
Witam.Jeśli to rzeczywiście była pleśń,to usunięcie górnej warstwy ziemi nic nie dało.To co widać na powierzchni,to tylko zarodniki grzybów-czubek góry lodowej.Praktycznie wszystkie strzępki znajdują cię w podłożu i nawet jego całkowite wymiana nie gwarantuje sukcesu,gdyż zawsze coś może pozostać na korzeniach.Tak więc moim zdaniem najlepszym pomysłem byłby w takim przypadku oprysk.Jednak penti napisał,że
Tak więc może to jednak nie jest grzyb,tylko osad z soli mineralnych w wyniku podlewania zbyt twardą wodą?Trudno coś powiedzieć nie widząc tego nalotu.pzdrpenti pisze: pojawił się biały nalot jakby pleśń
...
no niestety nie posiadam aparatu cyfrowego zeby wam to wyslac.na razie usunełam to cos zobaczymy co bedzie sie dzialo dalej.
udało mi sie zrobic zdjecie tego nalotu.jakosc nie najlepsza bo zdjecie zrobione komorka. ps sprobuje je wyostrzyc kom. ma tylko 1.3 megapikseli
- Załączniki
-
- Zdjęcia-0004_(320_x_400).jpg (10.77 KiB) Przejrzano 15976 razy
Ostatnio zmieniony 05 lis 2008, 22:32 przez penti, łącznie zmieniany 2 razy.
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
Nie no,teraz wszystko jasne a tak na poważnie to chyba zdajesz sobie sprawę że nic na tym zdjęciu nie widać? I niestety jak nie wkleisz lepszego,to mimo najszczerszych chęci nikt nie będzie mógł Ci pomóc. Najlepiej jak sam się dobrze przyjrzysz temu nalotowi i sam ocenisz czy jest to pleśń,czy nie.Pzdr
...
- fawin
- 17
- Imie i nazwisko: Krystian P.
- Województwo: śląskie
A może to, a może jednak tamto, albo jednak nic z tych rzeczy...
Najlepiej, żebyś wpisała w wyszukiwarkę pleśń i sama oceń czy jest to podobne, jak nie, to wpisz grzyb i może znajdziesz, a jak nie to osad z soli, ale według mnie to jednak pleśń, ale rzeczywiście nie widać, więc albo sama poszukaj, albo wstaw lepsze zdjęcie.
Najlepiej, żebyś wpisała w wyszukiwarkę pleśń i sama oceń czy jest to podobne, jak nie, to wpisz grzyb i może znajdziesz, a jak nie to osad z soli, ale według mnie to jednak pleśń, ale rzeczywiście nie widać, więc albo sama poszukaj, albo wstaw lepsze zdjęcie.
"Nie wywyższaj się, nie unoś, bądź skromny, szanuj innych i Ty będziesz szanowany"