Karmona drobnolistna - jak zacząć opiekę nad drzewkiem

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
pinacolada
Answers: 0
16

Post autor: pinacolada »

ok, przepraszam nie zwrocilam uwagi. juz dobrze.
Happy
16

Post autor: Happy »

Witam jestem nowym użytkownikiem :)

Nie będę zakładał nowego tematu bo nie jest to konieczne. Mam karmone drobnolistną od grudnia ładnie rośnie, rozwija się. Mam tylko jedno pytanie już jakiś czas temu pojawiły się u mnie śliczne małe białe kwiatuszki - ale jest z nimi chyba jakiś problem. Te kwiatuszki po 2 dniach robią się brązowe i wyglądają jakby uschły : ((
Czy to normalne dla tej roślinki czy może mam szukać przyczyn takiego stanu?? Dodam, że oględziny ogólne drzewka nic wykazały, roślinka nie ma za sucho - brak żółknących listków.

Pozdrawiam i czekam na rady
Awatar użytkownika
AnnaDorota
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
20

Post autor: AnnaDorota »

Zawsze powtarzam: jak ludzie nie mają problemów, to je sobie sami tworzą...
Kwiatlki po prostu przekwitły. Moze w naturze utrzymałyby się dłuzej, ale to uprawa doniczkowa, mały system korzeniowy, warunki dalekie od naturalnych, więc i kwitnienie krótkie. Są zresztą rosliny których kwiaty i w naturze trwają tylko jeden dzień. Kwiaty nie zostały zapylone, więc brązowieją i odpadają. I tyle.
Anna Dorota
Happy
16

Post autor: Happy »

dziękuje ja nie twierdze, że mam problem. Chciałem tylko zapytać czy się tym przejmować czy nie. Tak czy siak dziękuje za info :)
paulaR
16

Post autor: paulaR »

witam!
moje drzewko, otrzymane w spadku wyglada tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

moje doświadczenie z drzewkami jest niewielkie, wiec mam pytanie jak o nie zadbać?
Czy potrzebuje "zabiegów kosmetycznych" ? Jeśli tak to jakich?
będę wdzięczna za wszelkie rady.
:-)
carbo
16

Post autor: carbo »

Hej, chciałabym zapytać kiedy powinnam przesadzić Karmonę do nowej doniczki. Drzewko dostałam wczoraj i chciałabym żeby troszkę się rozrosło, zastanawiam się czy nie powinnam kupić większej doniczki. Za poradę z góry dziekuje. :wink:
Załączniki
PICT2206.JPG
PICT2206.JPG (64.66 KiB) Przejrzano 3522 razy
monia
16
Imie i nazwisko: Monika K
Województwo: śląskie

Post autor: monia »

hejka, kupiłam karmonę drobnolistną 2 tygodnie temu, od kilku dni zauważyłam że zaczęły opadać liście, które są zdrowe, mam ją w dość dobrze nasłonecznionym miejscu i podlewam 1 na tydzień, czy to nie za mało? pomóżcie bo nie chciałabym żeby mi zmarniała. :-(
ODPOWIEDZ