Cyprysik jak pielegnowac?

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
jurpaw
Answers: 0
17
Imie i nazwisko: jur p
Województwo: dolnośląskie

Cyprysik jak pielegnowac?

Post autor: jurpaw »

Czesc,
kupilem (bezwiednie) cyprysika (niestety).

Niestety - bo z tego co wyczytalem na forum to nie nadaje sie do domu i ciezko go dlugo utrzymac.
A juz leca igly, czesc jest sucha i przy dotknieciu spada, czesc jest zdrowa i sie trzyma.

Pomozcie jak z nim walczyc?

Z tego co wyczytalem pomocny moze byc nawoz magnezowy.
Gdzie go trzymac? Ma miec chlodno? U mnie w domu cieplo, ale czesto wietrze (bez przeciagow)
to moze kolo okna? Czy jednak na balkonie - a czy wytrzyma jak beda mrozy?

Ale jestem na siebie zly ze sie dalem wpuscic w maliny (znaczy w cyprysy).

jestem zielony w tym temacie.
Dzieki!

ps. wrzuce fotki w najblizszym czasie.
Sverting
17
Imie i nazwisko: Maciej Chochla
Województwo: śląskie

Post autor: Sverting »

Jak jest swiezo kupiony to:

I: Na dwór z nim, w domu nie pożyje. Musi mieć temperaturętaką jaka jest na zewnątrz. Z tego ci mi sięwydaje, to jest to outdoor.

II: Nie nawoź w tym roku.

III: Jeśli to outdoor, to z tego co pamietam, w miesiącu może byćtrzymany w domu przez maksymalnie trzy/cztery dni a i tak musi kazdego z tych dni pare godzin posiedziec na dworze. A to stosuje sie na wystawy i nie ma sensu sie w to w domu bawic.

IV: Jak mieszkasz wysoko i wieje mocno, lub będzie trzymać mróz, to musisz zabezpieczyć zgodnie z tym co zostało napisane na forum. Użyj opcji "Szukaj".
Tadek
17
Imie i nazwisko: Tadeusz Bednarczyk
Województwo: mazowieckie

Post autor: Tadek »

Witam

Jurpaw

Sam kiedyś kupowałem materiał na bonsai, jak Ty to nazwałeś "bezwiednie", czyli tak naprawdę bezmyślnie.
Teraz to śmiać mi się chce jak kupiłem grupkę trzech drzewek do trzymania w domu, a to były metasekwoje.
Ale to było dawno, nie było takiego dostępu do internetu. Teraz to co innego. Także w google wpisujesz cyprysik
i już wiesz czy do 1. mieszkania czy 2. na balkon, czy też 3. do d... . Trzeba tylko pomyśleć, pokonać lenistwo i uzyskać taki wynik z google, 2 odnośnik, cytuję:
" Cyprysiki to zaledwie kilka gatunków występujących w stanie dzikim w Ameryce Północnej, Japonii oraz na Tajwanie. Najlepiej rosną w warunkach klimatu morskiego, w miejscach o dużej wilgotności powietrza, częstych i obfitych opadach, bardzo łagodnych zimach. W takich warunkach dziko rosnące mogą osiągnąć nawet 60 m wysokości, rozłożysty, stożkowaty pokrój z długimi, przewisającymi wierzchołkami. Właśnie takie charakterystyczne przewisanie wierzchołków odróżnia je od żywotników, często z nimi mylonych.
W Europie oraz w Polsce sadzone są tylko ozdobne odmiany ogrodowe, których ilość i różnorodność jest ogromna. Bywają karłowate, wspaniale nadające się do ogródków skalnych, jak również wysokie, drzewiaste. Przyjmują formy kolumnowe, stożkowe, krzaczaste, kuliste, pięknie i różnorodnie wybarwione. Zdarzają się także odmiany o pokroju zwisłym.
Cyprysiki są, niestety, roślinami wrażliwymi na niskie temperatury i suche, zanieczyszczone powietrze, co poważnie ogranicza możliwości ich uprawiania. "

Gdybyś przetrzepał internet wcześniej to byś się dowiedział, że kupując cyprysika do swojego mieszkania popełniłeś błąd, na balkon nadaje się od wiosny, przez lato aż do końca ciepłej jesieni, a potem ??? Potem do nieogrzewanych: szklarni, widnego garażu itp.

Sverting

Bez urazy ale jak nie masz wiedzy na jakiś temat to nie staraj się zaznaczać swojej obecności na forum i doradzać, tu Cie zacytuję:
"Z tego ci mi sięwydaje, to jest to outdoor."
"Jeśli to outdoor, to z tego co pamietam, w miesiącu może być trzymany w domu przez max. trzy/cztery dni"
"musisz zabezpieczyć zgodnie z tym co zostało napisane na forum"

Jak widać z Twoich wypowiedzi na forum, że sam pewnie potrzebowałbyś porad merytorycznych w bonsai, wiem że masz dobre chęci, ale dobrymi chęciami to jest "piekło wybrukowane". :evil:

Także Jurpaw, życzę Ci rozsądku przy zakupach, a Tobie Sverting trochę pokory, bo ja przez pierwsze 10 lat nauki sztuki bonsai milczałem i szukałem mądrzejszych od siebie, aby w swojej łaskawości przekazali mi trochę bonsaiowej wiedzy. I na szczęście znalazłem. :-)

Pozdrawiam Tadek
Awatar użytkownika
krysztof
19
Imie i nazwisko: Krzysztof H
Województwo: śląskie

Post autor: krysztof »

Nie zgadzam sie z Tadkiem trzymam swojego cyprysika od 4 lat na balkonie przez wszystkie czery pory roku i jest znim wszystko ok. Na zimę otulem go styropianem :-) .
Krzysztof

Jestem tu, aby nauczyć się.
ODPOWIEDZ