Buk
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Zabierasz się za wykopywanie młodych sadzonek (prawdopodobnie z plantacji leśnych ??
Ja stawiam na to że to Buki na dodatek bardzo młode..
Ale jeśli masz skrawek terenu to musisz wiedzieć że mozesz bardzo przyspieszyć ich wzrost wkopując je do ziemi na kilka lat ...
aż posiądziesz jakąś (podstawową) wiedze na temat gatunków roślin i ich potrzeb...
Ja stawiam na to że to Buki na dodatek bardzo młode..
Ale jeśli masz skrawek terenu to musisz wiedzieć że mozesz bardzo przyspieszyć ich wzrost wkopując je do ziemi na kilka lat ...
aż posiądziesz jakąś (podstawową) wiedze na temat gatunków roślin i ich potrzeb...
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
Tedunio żeby Tobie pomóc co masz za drzewka pokazuję zdjęcia pąków buka zwyczajnego czerwonolistnego (Fagus silvatica Atrupurpurea)
.Nie ma znaczenia jaka odmiana ponieważ buki mają zawsze ten sam kształt pąków.Co może Tobie pomóc jeszcze w rozpoznaniu czy masz graby czy buki w obecnym czasie to ,że buki jeszcze "śpią" a u grabów zaczynają pękać pąki.
Pozdrawiam
Dziadek
.Nie ma znaczenia jaka odmiana ponieważ buki mają zawsze ten sam kształt pąków.Co może Tobie pomóc jeszcze w rozpoznaniu czy masz graby czy buki w obecnym czasie to ,że buki jeszcze "śpią" a u grabów zaczynają pękać pąki.
Pozdrawiam
Dziadek
- Załączniki
-
- buk1.jpg (57.76 KiB) Przejrzano 14257 razy
-
- buk.jpg (59.42 KiB) Przejrzano 14257 razy
Witam wszystkich. Z tego co szukałem w internecie i patrząc na drzewka doszedłem do wniosku: Pierwsze drzewko to buk tak jak pisał AdamJonas liście są (gładkie) i dosyć spore. Drugie drzewko to grab (liście piłkowate) stosunkowo mniejsze niż ma buk i mają tak jakby delikatny meszek. Dziadek dzięki za zdjęcia to też mi pomogło w rozpoznaniu.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek