JAKI MAM GATUNEK BONSAI?
-
- 17
- Imie i nazwisko: Grzegorz L.
- Województwo: opolskie
Witam,
kupiłem takie drzewko, czy jest to SAGERETIA? czy może WIĄZ? Ja raczej obstawiam to pierwsze
kupiłem takie drzewko, czy jest to SAGERETIA? czy może WIĄZ? Ja raczej obstawiam to pierwsze
- Załączniki
-
- IMG_0092 kopia.jpg (66.35 KiB) Przejrzano 9443 razy
-
- IMG_0095.jpg (49.04 KiB) Przejrzano 9441 razy
-
- 17
a liście nie powinny mieć bardziej postrzępione brzegi u wiąza? Bo z różnych zdjęć wynika, że są one wyraźnie postrzępione, a u mnie są jak u SAGERETI bardziej owalne i mnie postrzępione
- krysztof
- 18
- Imie i nazwisko: Krzysztof H
- Województwo: śląskie
Paweł ma racje.
- Załączniki
-
- Sagretia
- Sageretia.jpg (15.12 KiB) Przejrzano 9410 razy
-
- Ulmus parvifolia
- Ulmus_parvifolia.jpg (31.62 KiB) Przejrzano 9410 razy
Krzysztof
Jestem tu, aby nauczyć się.
-
- 17
krysztof skoro już dodałeś zdjęcia, to widać na nich, że u wiąza listki są wyraźnie postrzępione, czego na moich nie widać, są lekko postrzępione jak u sagereti właśnie.
Moje liście ani trochę nie przypominają liści z Twojego zdjęcia liści u wiąza
Moje liście ani trochę nie przypominają liści z Twojego zdjęcia liści u wiąza
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Kontakt:
Grzegorzu, czemu mielibysmy wprowadzac Ciebie w blad? Wiazy juz takie sa, ze u niektorych bardziej a u innych znowu mniej widac postrzepione liscie.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
-
- 17
Ależ Kamilu ja nie twierdze, że wprowadzacie mnie w błąd. Chce się upewnić, bo jedni twierdzą, że to sageretia. Ty również uważasz, że to wiąz?
-
- 18
Gdzie na tych zdjęciach wiąza widzicie? Ludzie... sami się denerwujecie, że zakładane są co chwila tematy z identyfikacją gatunku a sami ich nie potraficie rozpoznać?!
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
- krysztof
- 18
- Imie i nazwisko: Krzysztof H
- Województwo: śląskie
Proszę o pokazanie różnic pomiędzy moim wiązem a wiązem (moje rozpoznanie) kolegi Grzegorza ? Może jestem w błędzie. Chyba że moje to też nie wiąz.
- Załączniki
-
- nnnnnn 021.jpg (95.44 KiB) Przejrzano 9348 razy
-
- nnnnnn 022.jpg (93.15 KiB) Przejrzano 9353 razy
-
- nnnnnn 024.jpg (80.25 KiB) Przejrzano 9357 razy
-
- nnnnnn 027.jpg (99.48 KiB) Przejrzano 9351 razy
Krzysztof
-
- 17
krysztof no Twój to na pewno wiąz.
Zauważ, że Twoje liście mają wyraźnie postrzępione brzegi, prawda? Widać to dobrze. U mnie nie ma w ogóle takiego czegoś, tylko delikatne 'ząbki' lub ich brak.
Twoja kora jest szara jak u wiązów właśnie. Moja jest brązowa a nawet lekko brunatna, wpadająca niekiedy w czerwień.
Zauważ, że Twoje liście mają wyraźnie postrzępione brzegi, prawda? Widać to dobrze. U mnie nie ma w ogóle takiego czegoś, tylko delikatne 'ząbki' lub ich brak.
Twoja kora jest szara jak u wiązów właśnie. Moja jest brązowa a nawet lekko brunatna, wpadająca niekiedy w czerwień.
Co to za gatunek?? Kupiony w kwiaciarni na prezent, miał być drobno listny, ale nawet pani kwiaciarka nie widziała co to jest. Po przejrzeniu tegoviewforum.php?f=24 działu wygląda mi to na Rosmarinus officinalis (rozmaryn lekarski) viewtopic.php?f=24&t=2094, ale jakoś nie jestem pewny i chcę zasięgnąć porady ekspertów. Soory za niską jakość fotek, ale nie chciało mi się wyciągać aparatu. Pozdrawiam i witam wszystkich forumowiczów.
Dzięki za szybką i fachową odpowiedź
Witam
Jakiś czas temu obdarowałem moją dziewczynę drzewkiem bonzai. Po jakimś czasie bonzai umarł.
2 tygodnie temu to ja zostałem obdarowany tym samym. Nie chcę, żeby mój podzielił los poprzednika.
Jeśli ktoś wie co to za gatunek to proszę o .. Ze zdjęć na forum wynika, że jest to Sageretia, ale
pewny nie jestem. Czy ktoś też może mi powiedzieć czemu liście zżółkły, a na niektórych pojawiło się
coś białego?
Z góry dziękuje za . i pozdrawiam
Jakiś czas temu obdarowałem moją dziewczynę drzewkiem bonzai. Po jakimś czasie bonzai umarł.
2 tygodnie temu to ja zostałem obdarowany tym samym. Nie chcę, żeby mój podzielił los poprzednika.
Jeśli ktoś wie co to za gatunek to proszę o .. Ze zdjęć na forum wynika, że jest to Sageretia, ale
pewny nie jestem. Czy ktoś też może mi powiedzieć czemu liście zżółkły, a na niektórych pojawiło się
coś białego?
Z góry dziękuje za . i pozdrawiam
Dzięki wielkie.
A co z liśćmi? Czy to normalny objaw aklimatyzacji drzewka?
pzdr
A co z liśćmi? Czy to normalny objaw aklimatyzacji drzewka?
pzdr