Witam wszystkich zwracam się do was z następującym pytaniem mam Wiąza drobnolistnego jest u mnie od 2 miesięcy jak go kupiłem był w opłakanym stanie przędziorki ogołociły go z liści do tego krocionogi i ślimaki jakoś się uporałem z tymi stworami i wiąz zaczoł puszczać nowe listki w miarę odbił z braku możliwości trzymam go w domu ma zapewnione optymalne warunki miejsce bardzo widne ale nie narażone na intensywne promienie stoi przy ciągle otwartym oknie (nie w przeciągu) podlewam co parę dni zraszam 1 dziennie co 1 tydzień nawożę florovit jedna łyżeczka od herbaty na 1,5 litra wody jest to słaby roztwór nawozu
I tutaj pojawia się mój problem małe listki staja się suche albo żółte domyślam się ze to może być chloroza woda jest twarda (tak mi się wydaje) zmieniłem wodę na wodę ze strumienia ale wydaje mi się ze i tak dalej jest to nie to myślę o wystawieni go na jakaś silna ulewę aby przefiltrować ziemie troszkę, dodam ze wiąz jest spory wysokość 65 cm pień w obwodzie 27cm niestety nie mogę zamieścić foto
Proszę o rade bo czytając posty trudno mi stwierdzić czy przenawoziłem czy to chloroza czy po prostu złe warunki
Kolejny WiÄ…z z Problemem -prosze o poradÄ™
-
Jaszimitto
- 17
- Imie i nazwisko: PawelSmolarek
- Województwo: dolnośląskie
-
Jaszimitto
- 17
- Imie i nazwisko: PawelSmolarek
- Województwo: dolnośląskie
Dzięki za podesłanie stronki znalazłem tam ciekawy artykuł o twardości wody kilka metod filtrowania myślę ze chyba na początek przestawię się na deszczówkę a jak to nie zda egzaminu to myślę nad filtrem Brita albo akwariowym