Zwiędłe listki:(
-
- 16
- Imie i nazwisko: Dominika Kinga K.
- Województwo: lódzkie
- Kontakt:
Zwiędłe listki:(
Od 3 tygodni mam ligustrum bonsai. Jednak jego listki opadły i lekko zwiędły. Niestety nie znam przyczyny tego zjawiska. Czy może to wynikać z za małej ilości światła, zbyt częstego podlewania czy rzadkiego nawożenia? A może są inne czynniki na to wpływające? proszę o . i wskazówki, jak dobrze się nim opiekować,by odżyło.... Z góry dziękuję:)
Jakbys mogla daj jakies zdjecia lisci i calego drzewka , to pomoze w rozwiazaniu problemu...
- fawin
- 17
- Imie i nazwisko: Krystian P.
- Województwo: śląskie
zwiędły, czy całkiem wyschły?
trzymasz ziemię zawsze lekko wilgotną? nie dopuszczaj aby była mokra ani za sucha.
Nie nawóź, jeśli to robiłaś.
trzymasz ziemię zawsze lekko wilgotną? nie dopuszczaj aby była mokra ani za sucha.
Nie nawóź, jeśli to robiłaś.
"Nie wywyższaj się, nie unoś, bądź skromny, szanuj innych i Ty będziesz szanowany"
Mi to wyglada na brak wody i to pewnie jest przyczyna tego co widzimy...
Spawdz podloze , jak podlewasz to nie rob tego np. "dwa razy na tydzien w okreslonych dniach" tylko wtedy gdy podloze zacznie lekko przesychac , staraj sie aby podloze bylo wilgotne tylko uwazaj zeby nie przelac
Spawdz podloze , jak podlewasz to nie rob tego np. "dwa razy na tydzien w okreslonych dniach" tylko wtedy gdy podloze zacznie lekko przesychac , staraj sie aby podloze bylo wilgotne tylko uwazaj zeby nie przelac
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
A nawoziłaś to drzewko? Bo moim zdaniem przyczyną może być przenawożenie... objawy pasują, a skoro pytasz czy to może być wina zbyt rzadkiego nawożenia, wnioskuję że jakiegoś nawozu używasz. W okresie aklimatyzacji nie powinno się wcale nawozić drzewek, a masz je przecież dopiero od 3 tygodni. Jeśli rzeczywiście przyczyną jest przenawożenie,to wątpię czy uda Ci się je uratować. Pozdrawiam
...
-
- 16
- Imie i nazwisko: Dominika Kinga K.
- Województwo: lódzkie
- Kontakt:
nie może być powodem przenawożenie, gdyż nie nawoziłam go wcześniej,bo nie wiedziałam jaki nawóz byłby najlepszy(i ciągle nie wiem:P)....listki nie są suche tylko(i aż) właśnie zwiędły:P....mam nadzieję, że dzięki Waszym radom uda mi się je odratować ;)dziękuję....
Objawy przenawozenia sa takie ze liscie zmieniaja kolor na brazowy, tak jak bys palil zracymi substancjami rosline , to sa objawy przenazwozenia, tutaj liscie sa opadniete wiec chyba brakuje im wody albo jest przelany...
Pisalem o tym wyzej ...
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
niestety nie mogę się z Tobą zgodzić...kiedyś zdażyło mi się uśmiercić w ten sposób roślinę(choć nie było to bonsai)i liście właśnie zwiędły zachowując zielony kolor,a dopiero później roślina uschła...oczywiście nie upieram się że w opisanym powyżej drzewku było to przenawożenie,skoro roślina nie była nawożona.Chodzi mi tylko o objawy. PozdrawiamDaniel pisze:Objawy przenawozenia sa takie ze liscie zmieniaja kolor na brazowy, tak jak bys palil zracymi substancjami rosline
...