Od Czego Mam Zacząć ?
-
- 16
- Imie i nazwisko: Krystian.K
- Województwo: małopolskie
Od Czego Mam Zacząć ?
Witam, jestem tutaj nowy ale sztuką bonsai interesuje się od wielu lat jednak nigdy nie miałem tyle zapału co teraz by zacząć tworzyc tę wspaniałą sztukę. Dlatego mam pytania do zapewne znawców. Wczoraj wykopałem z lasu mały krzew dębu. Jak mam zacząć tworzyć bonsai ? na razie jest w dużej doniczce. Od czego zacząć ? pozdrawiam
-
- 18
Najpierw od douczenia się, koniecznie, bo wykopywanie "na pałę" drzewa o tej porze roku to niezbyt dobry początek. Nie obraź się, ale to nie tworzenie bonsai tylko wandalizm
. Na początek kup sobie roślinkę w szkółce albo kwiaciarni, nawet hipermarket może być i naucz się nią prawidłowo opiekować. Jeśli masz możliwość, idź na warsztaty i w praktyce zobacz, co i jak. Powodzenia i rozsądnego podejścia życzę 

pozdrawiam
Sylwia

- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Ja bym proponowal zaczac od przeczytania ksiazki, a w miedzyczasie: inne/kompendium.pdf
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
-
- 16
- Imie i nazwisko: Krystian.K
- Województwo: małopolskie
Witam , dziekuje za rady drzewko wykopałem z lasu dziadka wiec nie bylo to huliganstwo
po przeczytaniu mini ksiazki z linku wiele zrozumialem i skoro juz mam to wykopane drzewko to zrobie wszystko co w mojej mocy aby wyciagnać dusze bonsai z tego dębiku, w tym linku pisalo ze takie drzewko sie nadaje i jest p[uzne lato wiec dobry czas na wykopanie
dzikuje i postaram sie zamiescic zdjecia