Witam.
Nie wiem czy jest to odpowiedni dział,ale potrzebuję porady odnośnie mojego buka. Pozyskałem go w tym roku wiosną z natury,jednak jest to bardzo młode drzewko,więc obyło sie bez większego naruszenia bryły korzeniowej. Niby wszystko jest ok - pąki się rozwinęły,liście mają ładny kolor,pień powoli grubieje (więc drzewko żyje), jednak poza pierwszymi liśćmi, które rozwinęły się z zimowych pąków buk wcale nie wypuszcza nowych i nie wyrastają żadne nowe pędy. Tak więc drzewko wygląda dokładnie tak samo jak wczesną wiosną.
Macie może jakiś pomysł co może byc tego przyczyną?
buk yamadori
- lukipela
- 17
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
buk yamadori
...
-
- 17
mialem taki sam problem z bukiem czerwonym roslina zyla ale nie rosla . u mnie pomoglo przesadzenie do innej mieszanki glebowei wymieszalem zyzna ziemie ze zwirem i to pomoglo . wydaje mi sie ze masz ten sam problem
bo kazdy jest kims
- lukipela
- 17
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
Dzięki za odpowiedź.
Mam jednak wątpliwości czy przesadzenie pomoże.Tak jak napisałem,buk rośnie (na grubość
)tylko nie wypuszcza nowych liści ani pędów. A poza tym wydaje mi się że przesadzanie o tej porze roku może być troche ryzykowne.Jak myślisz? Pozdrawiam
Mam jednak wątpliwości czy przesadzenie pomoże.Tak jak napisałem,buk rośnie (na grubość

...
Teraz nie przesadzaj. Buk na wiosnę przyrasta bardzo szybko ale w krótkim okresie czasu (w książce "Drzewa liściaste" ten czas jest określony nawet jako 2 tygodnie). Po wykopaniu na wiosnę proces ten został wstrzymany. Za rok powinno być ok.
Pozdrawiam z okolic Poznania
-
- 17
no ja nie napisalem zeby go teraz przesadzac tylko na wiosne myslalem ze otym wiesz . umnie bylo tak samo i wypuszczal poki lisciowe z pnia ale nic pozatym
bo kazdy jest kims