WiÄ…z drobnolistny - choroba - ?!
WiÄ…z drobnolistny - choroba - ?!
Witam
Mam od jakichś 2 tygodni wiąz drobnolistny, drzewko kilkuletnie.
Kilka dni temu na listkach zaczęły pojawiać się drobne, czarne, często wypukłe plamki - na niektórych listkach zajmują one nawet połowę powierzchni. Liście zaatakowane w dużym stopniu schną i zwijają się.
No i pytanie, jako że jestem początkująca, co to może być?
(Załączam zdjęcie, niestety raczej średnio na nim widać o co mi chodzi, ale może się przyda)
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje :)
Mam od jakichś 2 tygodni wiąz drobnolistny, drzewko kilkuletnie.
Kilka dni temu na listkach zaczęły pojawiać się drobne, czarne, często wypukłe plamki - na niektórych listkach zajmują one nawet połowę powierzchni. Liście zaatakowane w dużym stopniu schną i zwijają się.
No i pytanie, jako że jestem początkująca, co to może być?
(Załączam zdjęcie, niestety raczej średnio na nim widać o co mi chodzi, ale może się przyda)
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje :)
- Załączniki
-
- drzewko333.JPG (34.1 KiB) Przejrzano 4699 razy
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 22:31 przez olaaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 17
- Imie i nazwisko: Robert M.
- Województwo: śląskie
W tamtym seyonie miałem to samo. W tym roku wiosną zrobiłem gwałtowne cięcie i pozostawiłem tylko kilka gałęzi o długości 5 cm. Teraz stoi na dworze w ogrodzie co tydzień szukam za szkodnkiami (czasami coś znajduje). Teraz ma sie b.dobrze tak conajmniej wynika z stanu liści.
P.S.
Też myśle że to wina podlewania. Mój ma przeważnie mokro jedynie jak niekiedy przygrzeje to ziemia troche wysycha, ale wieczorem podlewam i jest jak jest
P.S.
Też myśle że to wina podlewania. Mój ma przeważnie mokro jedynie jak niekiedy przygrzeje to ziemia troche wysycha, ale wieczorem podlewam i jest jak jest
Bardzo małe drzewko może rzucać bardzo duży cień.
-
- 17
- Imie i nazwisko: Robert M.
- Województwo: śląskie
Do favina. Na www.bonsai.org.pl jest dobry artykuł o wiązach, oparty na doświadczeniu, a nie wiedzy teoretycznej. Do olaaaa - Te wiązy to partia sprowadzona na początku maja z Holandii. Spotkałem się z nimi u wielu ludzi. Najlepszy efekt przyniosło spore skrócenie pędów. Po kilku dniach zaczęły puszczać odrosty (już zdrowe). Choć objawy wskazują na jakiegoś szkodnika, to sposób odratowania drzewka może wskazywać na poparzenia (być może zraszali przed transportem i wystawili na słońce).
Pozdrawiam z okolic Poznania