Grubosz - czemu nie chce rosnąć?
Grubosz - czemu nie chce rosnąć?
Mam grubosza, kupiłem go jakieś ponad pół roku. Na wiosnę zaczął puszczać nowe listki "w starych listkach", i one rosną itd, ale tworzą kwiat a chciałbym zeby "tworzyły" pędy. Widziałem na zdjęciach że grubosze puszczają pędy i co kilka cm jest listek. czemu mi tak nie rośnie? prosze o kilka dobrych rad oraz o . co i jak zrobić.
z góry dziękuję.
P.S. czy ze zwykłych uszczkniętych liści wsadzonych do wody może wyrosnąć kolejne drzewko , czy potrzebny jest kawałek pnia ?
z góry dziękuję.
P.S. czy ze zwykłych uszczkniętych liści wsadzonych do wody może wyrosnąć kolejne drzewko , czy potrzebny jest kawałek pnia ?
- Załączniki
-
- "kwiaty"
- P1010230 forum version.JPG (52.49 KiB) Przejrzano 6528 razy
Ash nazg durbatulĂşk,
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulĂşk,
Agh burzum-ishi krimpatul.
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulĂşk,
poczekaj kilka tygodni/miesięcy, drzewko zacznie intensywnie rosnąć przy dobrym dostępie do światła słonecznego. młode liście zawsze wyrastają w ten sposób - dopiero za jakiś czas rośnie łodyga.
co do usczykiwanych liści, to wystarczy że położysz je na wilgotnym podłożu i z oczka przy starym liściu powinna wyrosnąć nowa roślina. nie potrzeba łodygi ani wkładania liścia do wody.
co do usczykiwanych liści, to wystarczy że położysz je na wilgotnym podłożu i z oczka przy starym liściu powinna wyrosnąć nowa roślina. nie potrzeba łodygi ani wkładania liścia do wody.
pozdrawiam
kedzil
kedzil
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Cierpliwość jest cnotą - jeżeli zamierzasz wyjować sadzonki z ziemi żeby zobaczyć czy puszczają korzenie, to odradzam ogrodnictwo jako hobby...
Nikt nie jest w stanie powiedzieć, kiedy coś wypuści korzenie, albo wykiełkuje: zależy to przede wszystkim od warunków jakie stworzysz.
Nawiasem mówiąc: jeżeli uszczykujemy liść, czy też odcinamy go, to nie ma on oczka z którego mogłaby wyrosnąć mnowa roślina, oczko pozostaje na pniu. Niektóre rośliny (np. saintpaulie) rozmnażają się z samych lisci, ale grubosz raczej nie: musi być mały kawałek łodygi, zeby się udało.
Nikt nie jest w stanie powiedzieć, kiedy coś wypuści korzenie, albo wykiełkuje: zależy to przede wszystkim od warunków jakie stworzysz.
Nawiasem mówiąc: jeżeli uszczykujemy liść, czy też odcinamy go, to nie ma on oczka z którego mogłaby wyrosnąć mnowa roślina, oczko pozostaje na pniu. Niektóre rośliny (np. saintpaulie) rozmnażają się z samych lisci, ale grubosz raczej nie: musi być mały kawałek łodygi, zeby się udało.
Anna Dorota
- Agnieszka Gie
- 16
Codziennie się tu uczę czegoś nowego
Niedawno zgniła mi w ziemi połowa liścia grubosza, obcięłam ją i włożyłam z powrotem do doniczki (czubek liścia bez łodyżki). I tak siedzi ten listek i siedzi, a ja się ciągle dziwię że nie rośnie
Teraz chociaż będę mogła przeznaczyć doniczkę na inne sadzonki.
A co do grubosza, to czytałam gdzieś, że dobrze im robi spędzenie lata na zewnątrz. Może wtedy zacznie rosnąć.
Niedawno zgniła mi w ziemi połowa liścia grubosza, obcięłam ją i włożyłam z powrotem do doniczki (czubek liścia bez łodyżki). I tak siedzi ten listek i siedzi, a ja się ciągle dziwię że nie rośnie
Teraz chociaż będę mogła przeznaczyć doniczkę na inne sadzonki.
A co do grubosza, to czytałam gdzieś, że dobrze im robi spędzenie lata na zewnątrz. Może wtedy zacznie rosnąć.
jakiś tydzień temu obskubałem go z tych dużych liści tak ze zostawiłem ze -6 małych listków na końcówkach, 3 dni temu wystawiłem i sie od razu nowe listki pojawiły, w niektórych miejscach sie rozgałęzia ;)
- Załączniki
-
- P1010243 frm vrs.JPG (12.42 KiB) Przejrzano 6273 razy
Ash nazg durbatulĂşk,
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulĂşk,
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulĂşk,