Jałowiec new
- LukaszKwas
- 17
Jałowiec new
Witam przedstawiam wam mojego jałowca wiem ze to nie praca na wysokim poziomie ale od vzegoś trzba zacząć:) Kształtowany na literata ma około 50 cm wysokości a pieniek przy ziemi ma około 10cm obodu jak zrobiłem zdjęcia i obejrzałem na komputerze to stwierdziłem ze fotki nie oddają wszystkiego jałowiec na nich wyglada jakoś płasko i niejak ale w rzeczywistosci jest o wiele ładniejszy. Co do drzewka to mam pytanie do brdziej doświadczoonych tzn. porade bo nie pasują mi te dwie dolne gałęzie coś bym z nimi zrobił ale niestety kombinowałem na wiele sposobów i nic mi nie wychoodziło pomóżcie zgóry dzieki
pozdrawiam Bonsaistów
front
tył
gora
pozdrawiam Bonsaistów
front
tył
gora
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Cześć, moim zdaniem jeżeli chcesz go formować jako literata powinieneś wyciąć obie te gałęzie. Gałąź na vircie oznaczona nr 1 przejmie rolę gałęzi głównej, gałąź numer 2 musi zostać zdecydowanie obniżona tak żeby byłą niżej od gałęzi numer 3. Wtedy gałąź nr 2 stanie się gałęzią równoważącą. Gałąź nr 3 powinna być skierowna do tyłu tworząc głębię drzewa, ale nie schowana za pień Gałęzie oznaczone razem jako 4 będą tworzyć koronę, daj je bardziej w dół i pracuj nad zagęszczeniem żeby w przyszłości tworzyły jednolitą całość. Po za tym musisz poprawisz martwe drewno, jest zbyt gładkie. Zrób to najlepiej ręcznie przy . kleszczy do jinów ściągając poszczególne włókna drewna- w ten sposób będzie wyglądało naturalnie. Jak zauważyłeś na moim vircie drzewo jest obrócone o 180o- moim zdaniem ta strona jest dużo lepsza. Taka jest moje propozycja. Co do samego gatunku, jałowiec łuskowy -Juniperus squamata jest dośc trudnym gatunkiem jeśli chodzi o zagęszczanie korony, jednak co jest szczególnie dla początkujących ważne gatunek ten jest bardzo wytrzymały. Drzewo będzie wymagało długiego zagęszczania. Trzymam kciuki.
- Załączniki
-
- 2w2ivko.jpg (64.83 KiB) Przejrzano 5956 razy
Ostatnio zmieniony 26 mar 2008, 23:20 przez lukas_gr, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
witaj, wg mnie zdjecie zatytuowane "tyl" bardziej nadaje sie na front. Dwie pierwsze galezie do przerobki na jiny a pniu musisz nadac wiecej ruchu. Reszta to tylko zageszczenie i ukladanie chmurek. 2 latka i bedzie fajny
Edit
haha widze Łukaszu ze pisalismy w tym samym czasie :p heh i mamy takie samo zdanie na temat tego jalowca
Edit
haha widze Łukaszu ze pisalismy w tym samym czasie :p heh i mamy takie samo zdanie na temat tego jalowca
It's nice to be important but it's more important to be nice !
Pozdrawiam Marek Zieleniak
Pozdrawiam Marek Zieleniak
-
- 17
- Imie i nazwisko: Lukasz Slominski
- Województwo: wielkopolskie
Witam fajne drzewko wszystko zależy od ciebie jak cie drażnią to je wytnij osobiście bardziej podoba mi się front z jinem wyciąłbym ta druga od dołu a ta najniższą bym zostawi, mimo że idzie do góry, ale jak na mnie dodaje to naturalności. Lub proponowana opcja i zrobić ładną choinkę. Pzdr
P.s
Tylko tego jina wykończ bo się nie ładnie ucina na zdjeciu
P.s
Tylko tego jina wykończ bo się nie ładnie ucina na zdjeciu
- LukaszKwas
- 17
Dzieki za wszystkie propozycje i sugestje Virt mmojego imiennika bardzo mi sie spodobał i chyba w te strone pójdzie kształtowanie tego jałowczyka, co do zagęszczenie to chyba nie bedzie problemu mam od roku tez takiego samego gatunku jałowca i przybrał na zieleni dość sporo a mam jeszcze pytanie co sądzicie o tym shari które zrobiłm na vircie jak sądzicie?
cała linia zycia idzie prawą stroną cyba jest to do zrobienia, aha i mam zamiar jeszcze go troche obrócić w lewą strone tak zeby jin i shari nie kioło tak po oczach na wprost.
cała linia zycia idzie prawą stroną cyba jest to do zrobienia, aha i mam zamiar jeszcze go troche obrócić w lewą strone tak zeby jin i shari nie kioło tak po oczach na wprost.
moze jak Grosiu podpowiedział, z jednej gałęzi?
http://internetbonsaiclub.org/index.php ... ic=23332.0 - zerknij, moze Cię to zainspiruje?
opcji masz multum, od Ciebie zalezy jak ten jałowiec będzie wyglądał w przyszłości
http://internetbonsaiclub.org/index.php ... ic=23332.0 - zerknij, moze Cię to zainspiruje?
opcji masz multum, od Ciebie zalezy jak ten jałowiec będzie wyglądał w przyszłości
Pozdrawiam,
Marcin Popek
- LukaszKwas
- 17
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja bym skrócił to drzewko - bo jest za wysokie. Nowy czubek bym zakrecił na górze tak aby rozozyć go na obie strony oraz zakryć przednią część pnia. Widzieliście dorosłe drzewa, które mają poukładane gałęzie tylko z prawej i lewej strony ? A do przodu , tyłu nie ?
PS - zamiast zabijać albo szpecić niepotrzebnie drzewka udaj sie na jakieś warsztaty i złap podstaw. Bo przez internet można sobie gdybać przy krzaczku...
PS - zamiast zabijać albo szpecić niepotrzebnie drzewka udaj sie na jakieś warsztaty i złap podstaw. Bo przez internet można sobie gdybać przy krzaczku...
- Załączniki
-
- bez tytu³u_resize.jpg (44.99 KiB) Przejrzano 5695 razy
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
- LukaszKwas
- 17